Tavaszi babsaláta csalánrügyekkel
A csalán, ez az elfeledett tápláló és gyógyító növény, sokkal, de sokkal többet érdemelne, mint amennyit foglalkozunk vele. És főleg, mint amennyit fogyasztunk belőle.
De a kézenfekvő dolgokat valahogy nem értékeljük. Fura az ember, gyakran érthetetlen a viselkedése :-).
Én minden tavasszal szedem és eszem a csalán friss hajtásait, a Csalánkrémleves receptben tanácsokat is adok, hogy hogyan gyűjtsük.
Ebben a salátában ugyan mellékszereplőnek tűnik, és nem is látszik a képen, hogy ott van, mégis most, tavasszal, tekintsünk rá főszereplőként.
De az év többi szakában, amikor nincs friss csalán, pótolhatjuk más zsenge zölddel, de elkészíthetjük csak “magában” is ezt a babsalátát, mert finom és tápláló étel. Ha nagy szemű babból készítjük, és nem főzzük szét a babot, akkor elegáns saláta válik belőle, ha viszont apró fehér babból, mint ahogy a csatolt képen is van, akkor viszont kenceként kenyérre kenhetjük.
Hozzávalók:
- 20 dkg száraz bab (apró fehér vagy nagy szemű vesebab)
- 0,5 kg nyers gomba (salátába elmegy a gyári, sós lében eltett jó minőségű szeletelt gomba is, bár én inkább mindent magam készítek)
- némi olíva olaj a gomba pirításához
- kakukkfű a gomba ízesítéséhez
- csalánrügy, a csalán zsenge felső levelei és szára
- 2 fej lilahagyma, félbe vágva és nagyon vékonyra szeletelve
- löttyintésnyi Patikakert vagy más balzsamecet – innen is válogathattok Webshop | Patikakert
- só, bors
Elkészítése:
A babot mindenképpen áztatjuk, és többször leöntjük az áztatólevet. Erről itt írtam, mégpedig az általam nagyon kedvelt, és gyakran készített közel-keleti harira leves margójára: ” Együnk vagy ne együnk hüvelyeseket? A bab mikrobiom építő növény, akinek gondja van a mikrobiomjával, óvatosan, apránként építse be az étrendjébe. Sajnos kiiktattuk a hüvelyeseket, a legfőbb ideje visszahozni az étrendünkbe!
A természetes ecetek hatását pedig ebben a cikkben foglaltam össze, mégpedig számos tudományos cikk feldolgozása alapján.
A közepesen vékonyra felszeletelt gombát a kakukkfűvel együtt lepirítjuk. Nem sózzuk, hogy ne engedjen levet.
A beáztatott babot puhára főzzük és leszűrjük. Még míg meleg, hozzátesszük a pirított gombát és a lilahagymát. Ezt azért szeretem így csinálni, mert a hagyma kicsit megpuhul, de csak éppen hogy. Sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük a balzsamecettel.
A csalánrügyeket, vagy a csalán legfelső 5 cm-ét kesztyűben megmossuk, és apróra vágjuk. Innentől már nem csíp!
Ne féljetek a csalántól, az egészségetek egyik legjobb örzője!