Önbizalomnövelő, zabpelyhes, kakaós kevert sütemény
Ez a recept egy sima brownie recept is lehet(ne), és lehet, hogy az is, de én már legalább 30 éve készítem, így talán még a vasfüggönyön keresztül szökhetett át 🙂 …
A lényeg, hogy mindig aszerint módosítom, hogy éppen miből mennyi van itthon. Az eredetiből például hiányzott a zabpehely, de én azt soha nem hagyom ki, már évek óta.
Lehet(ne) luxus változatban is készíteni, de ez egy egyszerű hétvégi családi sütemény, készítsétek minél többször 🙂
Tizenéves lányok feladata is lehet, mondjuk szombat délutánra… Addig se nyomkodják a mobiljukat, és minél többször készítik el, annál nagyobb lesz az önbizalmuk 😉
Hozzávalók:
- 30 dkg sima liszt
- 20 dkg cukor (vagy annak megfelelő stevia-eritrit 1:4 keverék)
- 2-3 evőkanál lekvár (én leginkább a cukormentes somlekvárommal szeretem, de bármely fanyar, alacsony fruktóz- és cukortartalmú lekvárral jó lesz)
- 5 evőkanál olaj (én a semleges ízű szőlőmagolajat szeretem leginkább, erről már többször írtam)
- 5 dkg mazsola- ha szeretnéd, és ha van otthon maradék (én gyakran kihagyom)
- 5 dkg apróra vágott dió (ez viszont kell, és az se tragédia, ha a kétszeres mennyiséget teszed bele!)
- 10 dkg zabpehely
- ½ citrom leve (ha a lekvár vagy az alma nem savanykás, akkor egy egész citrom leve)
- 0,25 dl tej
- 3 evőkanál zsíros kakaó por
- 2 reszelt alma
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 egész tojás
Elkészítése:
Pofonegyszerű. A leghosszabb művelet az almák lereszelése és a dió feldarabolása (nem daráljuk!).
Ha ezeken túl vagyunk, már csak pár perc, és a sütőbe kerül a tészta. Ja, a tepsit (kb. 38×28 cm, ún. nagy tepsi) ki kell olajozni és lisztezni.
Szóval: a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáöntjük a tejet, az olajat, a lekvárt, a citromlevet, a reszelt almát.
Mondhatnám, hogy tegyetek bele 2 evőkanál Polifenol Active-ot, ugyanis, ha elosztjuk a szeletek (kb. 24) és a családtagok számát, 2 szelet/fő-vel, 4 családtaggal és 3 nappal számítva, pont kijön a napi két kiskanál :-). Na, jó, ilyen is csak egy matematikus fejében születhet meg 😉
Vissza a recepthez: a száraz hozzávalókat érdemes külön összekeverni: liszt, kakaó por, szódabikarbóna, zabpehely. Ha ez megvan, egyszerűen a nedves hozzávalókhoz öntjük.
A tészta elég híg lesz, de 180 fokos sütőben, 30-40 perc alatt szépen megsül, megszilárdul. Azért 30 perc után mindenképpen nézzétek meg, mert minden sütő másképpen süt, nehogy megégjen. A közepét megnyomva, szilárdnak kell lennie.
Csak magában, vagy krémmel, fagylalttal, gyümölcsökkel együtt tálaljuk. Pár napig biztosan nem szárad ki, hűtőben tartsuk!
Ez volt az első recept a Nyílt napról, amit sikerült leírnom. A végén kezdtem, mert annyian kértétek 🙂