|

Fermentált fekete berkenye, házi majonézzel, tyúkhúrral – vastagbélproblémákra különösen ajánlott

Mikor nemrég először készítettem ezt a receptet, – teljesen saját kútfőből-, kicsit izgultam.

Ugyanis a fermentált arónia sós, fanyar. Az agyunk a bogyósok láttán édes, vagy legalábbis nem sós ízt vár.

De a fekete berkenye annyira kitűnő élettani hatásokkal bír, hogy azon törtem a fejem, hogyan tudnám a tejsavasan erjesztett verzióját valahogy elkészíteni. (Megj.: a fekete berkenye különleges egészségvédő hatásairól, tudományos kutatások alapján készült cikkeinkben itt, itt, itt és itt találtok olvasnivalókat, semmiképpen se hagyjátok ki!).

Azért a fermentáltat, mert azoknak, akiknek komoly bélproblémái vannak, a fermentált jobb megoldás, mint a nyers vagy más módon feldolgozott. Ugyanis az erjesztés során feltárul a beltartalom, és könnyebben szívódik fel, azaz biológiailag hasznosul. Sajnos pont azoknak van erre a rásegítésre szükségük, akik -a betegségeik miatt- maguk nem tudják olyan jól biológiailag hasznosítani a hatóanyagokat (IBS, Crohn betegség, SIBO, Colitis Ulcerosa, esetleg béldaganat).

Van is egy új termék a fejemben, fermentált aróniából, sok más hasznos mikrobiom-építő elemmel együtt, amiket külföldről rendelt tudományos könyvek és hozzáférhető cikkek alapján raktam össze, fókuszálva a vírusként terjedő vastagbél problémákra. El is készítettem a termék különféle ízesítésű prototípusát, de amikor családon belül kóstoltattam, akkor egyértelműen negatív volt az eredmény. “Ezt még a halálos ágyán fekvő beteg sem enné meg, nemhogy preventív jelleggel az egészéges vagy a félig egészséges ember…” (Csak halkan kérdezem: a gyógyszerek esetén miért nem kiabálunk, ha az éppen keserű???)

Szóval bánatomban felfüggesztettem ezen termék fejlesztését, de azért még nem adtam fel. Nem vagyok az a feladós típus 🙂 .

Így született meg a fermentált aróniából készült kence, most éppen sok tyúkhúrral gazdagítva. Hiszen itt a tavasz, most kell enni a tyúkhúrt.

Hogy miért éppen a tyúkhúr, arra ebben a tyúkhúros, ibolyás saláta receptben találtok választ, és ezen kívül nagy szeretettel ajánlom az olaszosan elkészített tyúkhúros tésztát is! Meg fogtok lepődni, mennyire finom!

Ezzel a recepttel azért van egy kis gond. Nem hinném, hogy találtok tejsavasan erjesztett fermentált aróniát, bárhol is.

Erre kétféle megoldást tudok. Ha valaki jó előre szól és megrendeli, tudok készíteni neki. De csak kizárólag ebben az esetben. Webshopra nem fog felkerülni egy ilyen kényes termék, és szállítani sem tudnánk. És elég sok időre is van szükség a berkenye erjesztéséhez.

A másik megoldás, hogy amennyiben lesz elég csapadék és így berkenye is, lehet majd jönni a Szedd-magad keretében, és elkészíteni otthon a fermentumot. Nagyon egyszerű, a felöntőleves tejsavas erjesztést itt tudjátok megtanulni. A berkenyéhez semmilyen fűszert nem tettem a készítésekor.

A fermentum levét SOSEM öntjük ki! Hiszen rengeteg feltárt anyagot tartalmaz! Sós, ezért fura lesz. Szódával, hidegen iható. Minden csak szokás kérdése, egyébként is. Ha van fermentált céklalé, ami szintén sós, miért ne lehetne fermentált arónialevet inni?

Hozzávalók:

  • 1 üveg fermentált arónia, lecsepegtetve
  • 3-4 evőkanál házi majonéz (ezt most ide nem írnám le, nagyon egyszerű)
  • 1-2 mokkáskanál szárazon pörkölt római kömény és koriandermag, mozsárban porítva (vagy ugyanezen fűszerek őrölt állapotban megvásárolva)
  • sok tyúkhúr, mosva, lazán felvágva
  • opcionálisan ecetes-sós kapribogyó, 1-2 evőkanál – enélkül is jó, hiszen a fermentált arónia önmaga fanyar, savas
  • bors
  • esetleg só, de azzal vigyázni, mert a fermentált arónia már sós!!!

Elkészítése:

Minden hozzávalót összeforgatunk.

Kenyérrel, pitával, amolyan kencének.

Hasonló bejegyzések