Zöld leves, avagy mindenből érdemes levest főzni …

Sorozatom második levese nem is annyira különleges. Vagy talán mégis?

Épp egyeseltem a sárgarépát az ágyásaimban, és azon törtem a fejem, hogy miért kerülöm én ezt a munkát annyira, minden éven?! A szívem hasad meg a zsenge, ezeknek az élettel teli növénykéknek a kihúzgálásakor… (és ezért aztán jó sűrűn nő a sárgarépám, teljesen szakszerűtlenül…).

És beugrott, hogy egyszer olvastam, hogy más népek használják a sárgarépa zöldjét!

Tovább gondoltam a dolgot, és az jutott eszembe, hogy a mostani, „anyagcsere felturbózó” céljaimnak nagyon is megfelelne a rostban gazdag répazöld…

És azonnal eldöntöttem, hogy kipróbálom!  Jól tettem, nagyon is!!!

Persze a leves elfogyasztása után 😉 kerestem releváns irodalmat is. A megérzésem jó volt, sőt kitűnő!

Az egyszerűség miatt most idézem, mit írnak a sárgarépa zöldjéről (több helyen is találtam információt, ez az összefoglaló a Hillvital oldaláról származik).

„Fertőtlenítő hatása van a leveleknek. Segít fertőtleníteni a sebeket, de szájvíz is készíthető belőle, ami segíti a száj higiéniáját, és megszünteti a kellemetlen leheletet.  A sárgarépalevél nagyon gazdag klorofillban. Tisztítja a vért, és fokozza a vörösvérsejtek képződését, valamint a nyirokrendszerre is jótékony hatással van.
Több benne a vitamin és az ásványi anyag, mint a gyökérben. Magas a K- és C-vitamintartalma, és sok ásványi anyagot (kálium, magnézium, kalcium) is tartalmaz. Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. A K-vitamin elősegíti a véralvadást és a sebgyógyulást is. C-vitamin tekintve, nagyjából hatszor több található meg a levelében, a gyökeréhez képest.
Nagyon jót tesz a veséknek.  Segít megelőzni, hogy kialakuljon a vesekő, de a már létrejött vesekő feloldásában is segíthet.
Az emésztésre is jó hatással van. A sárgarépa levelei nagyon gazdagok rostban,  a rost pedig az emésztésben segít.”

Hát persze, a jó kis mikrobiom…

Hozzávalók:

  • Mindenféle zöld levél, ami van a kertben, vagy elérhető, minél többféle, annál jobb lesz az eredmény
  • Nálam most zsenge spenót, rukkola és sárgarépa zöldje került a levesbe… (rukkolát se hagyd ki, metabolizmust serkentő funkciója van)
  • A mennyiséget nem tudom megadni, összeesik, tehát aránylag sok. Mondjuk 25 dkg.
  • 1-2 evőkanál zsiradék
  • 0,75 dcl alaplé vagy húsleves
  • 2-3 szál újhagyma, a levesbe
  • 1-2 szál újhagyma, feltétként
  • tányéronként 1 tojás, buggyantott tojásként
  • az egyeselt sárgarépa levágott apró, vékonyka gyökerei, lesúrolva, ez is a levesbetétként szolgál 🙂 (lehet helyettesíteni „igazi”, zsenge sárgarépával az elkészítése ugyanaz, kicsit több idő kell hozzá
  • 2 evőkanál Patikakert VinegArt balzsamecet (abban az ízben, ami épp eszembe jut…)

Elkészítése:

Valamilyen jóféle zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát. Én továbbra is finom zsírokat használok, ez most kacsazsír volt. A megmosott zöld leveleket kicsit összevágjuk és rádobjuk a hagymára. Fonnyasztjuk. Felöntjük az alaplével, és főzzük, 15-20 percig. Botmixerrel pürésítjük.

Levesbetétként három dolgot is használtam. Ressre párolt újhagymát, 1-1 buggyantott tojást, és az apró sárgarépákból, a már a zellerkrémlevesnél megismert módon karamellizált zöldségfeltétet. Ezt most is hasonlóan készítettem el: az apró sárgarépát kevés vajon, pici víz felöntésével (hogy éppen ellepje) megpároltam. Nem nagyon kevergettem, nem kell. Amikor lefőtt a víz (szó szerint pár perc), akkor nyakon öntöttem a 2 kanál balzsamecettel, ami szinte azonnal rákaramellizálódott….

Hasonló bejegyzések