Panna cotta ibolyával és fekete bogyósokkal – antocián bomba, finom krémmel
Szeretem az olasz édességeket, mert könnyűek, és elegánsan egyszerűek.
Ez a panna cotta pár perc alatt elkészül, bár jó pár órát várni kell addig, míg teljesen megdermed.
„Díszítésnek” két, illetve három antocián-bajnokot vetettem be: a fekete berkenyéből és fekete málnából pár perc alatt összerottyantottam egy öntetet, 1 kiskanálnyi stevia+eritrit keverék hozzáadásával… És a díszítésben megjelenik még az illatos ibolya is, hiszen ma reggel az árnyékosabb helyeken még találtam a kis lilás virágocskákból.
A polifenol vegyületek családjába tartozó antociánok az egyik legerősebb gyulladásgátló hatóanyagok. Doktori disszertációk szólnak arról, hogy a fekete bogyósok emiatt a jövő élelmiszereivé válnak, hiszen hatékonyan harcba szállnak a hiánytáplálkozás okozta gondokkal. A rejtett gyulladások nagyon sok betegség okozói: szív- és érrendszeri, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, daganatos betegségek, sőt az egyszerű, krónikus fáradtság okai is lehetnek… Az antociánok a demencia ellen is jók, sőt a kisgyerekek értelmi képességeinek fejlesztéséhez is hozzájárulnak 🙂
A recept:
Hozzávalók, kb. 4-6 pohárkához:
- 250 ml habtejszín
- 250 ml zsíros tej
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 3 zselatin lap
- 30-40 gramm cukor (én cukor helyett 8 gramm stevia+eritrit 1:4 keveréket tettem bele)
- ibolyavirágok
- fekete bogyósok az öntethez (vagy 1-2 kiskanálnyi a Patikakert sűrített gyümölcspüréiből-ból, hiszen hatóanyagban és még ízben is ugyanazt adja)
Elkészítés:
A tejszínt a tejjel és a cukorral, vagy édesítővel és a vaníliamagokkal felfőzünk. A hideg vízben előzőleg beáztatott zselatinlapokat belekeverjük. 15-20 ibolyavirágot is rakunk bele, ezt pár perc után ki lehet szedni, én nem szedem ki, mert én szeretek ráharapni.
Vízzel kiöblített kis poharakba szedjük, egy személyre 1-1,5 dcl elég. Hűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára, de legjobb egy egész éjszakát hűteni.
Kikanalazhatjuk a poharakból is, ez esetben a langyosra hűlt fekete bogyós öntetet a poharak tetejére rakjuk.
Ha a családot vagy a vendégeinket szeretnénk elkápráztatni, akkor tányéron tálaljuk (lásd kép), ebben az esetben pár percre forró vízbe állítjuk a poharakat, így szépen ki tudjuk borítani a panna cottát a tányérra. Vigyázni kell, nehogy sokáig tartsuk a forró vízben a pohárkákat, mert a panna cotta felolvadhat (ha megtörténne, akkor újratervezés, és vissza be a hűtőbe… :-)). Az öntetet gusztusosan a krém köré kanalazzuk, és díszítjük az ibolyával.
Apró, ropogós vajas keksz is igencsak illik hozzá.