Tavaszi tyúkhúrsaláta ehető ibolyával – “Mi ez a mező már megint a tányéron???”

Végre jó az idő egy kis sétához, vagy a kitartóbbaknak egy erdei/mezei futáshoz.

Visszafelé szedj egy kis tyúkhúrt (Stellaria media), és hozzá egy pár szál illatos ibolyát (Viola odorata).

A tyúkhúrt nemcsak a csirkéknek és nyulaknak szedik ilyenkor a gazdák, hidd el, nekünk is nagyon jó kis növényke, különösen ebben az ínséges, kora tavaszi időszakban!

Már egy tál friss tyúkhúr salátával többet teszel magadért, mint több tál fonnyadt, napot sosem látó, az üzletben szomorúan pislogó, zacskóba zárt szecskával….

A tyúkhúr kitűnő növény, kiirthatatlan, tele erővel: segíti az epe- és veseműködéstaz emésztést, még kőoldó hatása is van. Jó rostjai által nagyon pozitív hatással van a mikrobiomra. A mikrobiom egyértelműen befolyásolja az egészségünket, nemcsak a legújabb kutatások szerint, hanem már Hippokratész szerint is :-).

A tyúkhúr egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik (bár a koleszterinről még biztosan írni fogok később). És amit mi, nők, különösen szeretünk, az a kiváló zsíroldó tulajdonsága  :-).

Meg fogsz lepődni, hogy milyen ropogós és ízletes kis saláta kerül a tányérodra!

Szóval szedj tyúkhúrt, mosd meg, tépkedd le a leveleit. Keverd össze szeletekre vágott hónapos retekkel, újhagymával, snidlinggel. Nekem már zsenge sóskalevél is került a salátába a kertből (a tyúkhúr és az ibolya is onnan van, de nekem könnyű, ki se kell mennem a kertből, van elég „gyom” itt nálunk is :-)).  Az ibolya most, ebben a kis mennyiségben esztétikai ráadás, bár az is komoly gyógynövény, de az ibolyáról majd máskor, ha majd Sissi-ről lesz szó… és a kedvenc gyulladásgátló antociánjaimról 🙂

A salátához készíts egyszerű vinaigrette-t. Egy rész jóféle ecetből (bor-, alma-, málna-, stb.), három rész olívaolajból, amit sóval, borssal ízesítesz. Profi módon – a majonézhez hasonlóan- az ecethez kis adagokban adjuk az olajat, de hidd el, az is nagyon jó lesz, ha az összetevőket egyszerűen összerázod egy kis üvegben. Végtére is magadnak/magatoknak csinálod, nem kell a túl nagy fakszni. Az sokkal inkább fontos, hogy az öntetet csakis a tálalás előtt öntsd rá a salátára!

Egy ropogós bőrű sült csirkecombbal kitűnő lesz, hiszen az ízületeidnek és a bőrödnek is szüksége van a kollagénre ;-).

Hasonló bejegyzések