Szereted a rakott krumplit? Edd lelkiismeretfurdalás nélkül, dupla csavarral!
Sok diétába nem illik bele a rakott krumpli, mert túl sok benne a gyors felszívódású szénhidrát.
Én azzal oldom fel ezt a problémát, hogy a krumpli egy részét zöld levelekkel helyettesítem. Jelen esetben mángolddal, mert azt nagyon szeretem, de ha nincs mángoldod, akkor vegyél két nagy zacskó zsenge spenótot…
Így aztán duplán teszel jót magaddal: kevesebb lesz a CH, és több a mikro-tápanyag az ételedben ;-)!
Hozzávalók (kb. 6 adag):
- 0,8 kg krumpli
- 10 mángold levél, szárával együtt, jól megmosva
- 2 kisebb lilahagyma
- soványabb sertéshús: szűzérme, vagy karaj, vékonyabb szeletekre vágva, lapítva
- kevés olíva olaj a hús sütéséhez és a tepsi aljára
- 4-5 tojás
- 3 dl tejföl
- 3 dl joghurt
- kis darabka vaj a tetejére
- só, bors
Elkészítése:
A krumplit alaposan megmostam, nem hámoztam, mert az újat nem szükséges :-). Vékony karikákra vágtam, tálban sóztam. A mángoldot alaposan megmostam, nagyobb darabokra vágtam, mind a szárát, mind a levelét. Térfogatban ez sok lesz, de összeesik. A hagymát karikákra vágtam. A hússzeleteket kevés olajon elősütöttem. A tejfölt, tojásokat és joghurtot (vagy kefírt) összehabartam, sóztam, borsoztam.
Magas falú tepsi aljára rendeztem el a feldarabolt mángold (vagy spenót) felét, lehet tenni alá 1-2 evőkanál olíva olajat. Kicsit lelapítottam (nagyon össze fog esni). Erre raktam a krumpli felét, egy rétegben. A hagymakarikák fele következett. Erre került a hús, az a jó, ha egy teljes réteget képez az edényben (hogy mindenkinek jusson…). Jött a hagyma másik fele, és rá a mángold maradéka, amit megint le kellett nyomkodni kicsit. A tetejére került a krumpli másik fele.
Ráöntöttem a tojásos keveréket, és alufóliával befedtem. 180 fokon sütöttem 3/4-1 órán keresztül. Ekkor levettem a fóliát, ellenőriztem, hogy puha-e a krumpli. Ha igen, apró vajdarabokat raktam a tetejére és visszatoltam a sütőbe kb. 15 percre, míg aranybarna és ropogós lett a teteje.