Nyaralás-élmény otthon… avagy tenger gyümölcsei 15 percben :-)
„Minden a fejben dől el”…Nem tudom, hogy így van-e, mert nem szoktam ilyen dolgokon törni a fejem, de ma megkívántam a tenger gyümölcseit… hiszen süt a nap, meleg van, nyár van… és az ember nem tölti az egész nyarat a tengerparton… én legalábbis biztosan nem :-).
Mégis vágytam az érzésre…
A kulináris sznobok majd azonnal felkapják a fejüket: „Mégis, micsoda dolog fagyasztott alapanyagból készíteni a tenger gyümölcseit???”
De én nem vagyok kulináris sznob, én csak egyszerűen (nagyon) szeretek enni :-).
Így aztán nálam nem probléma, ha épp fagyasztott alapanyagból készítem el a gyors, finom (és nem mellékesen egészséges) ételt….
A kagylók, rákok, tintahalak nagyon jó fehérje-, és Omega3 források. Már nálunk is hozzá lehet jutni aránylag jó minőségű, fagyasztott tenger gyümölcseihez. De nagyon vigyázni kell arra, hogy végig fagyott maradjon a házhozszállítás alatt! Én erre külön készülök: fagyasztóládával, behűtött jégakkukkal oldom meg ezt a feladatot…
A tenger gyümölcseit sokféle módon el lehet készíteni: ahány mediterrán ország és régió, annyiféle módja van az elkészítésnek.
Így aztán bátran készíthetsz saját verziót!
Íme az enyém, a mostani :-)… egy gyors ebéd formájában 😉
Hozzávalók, 2 személyre:
- 250 g jóféle fagyasztott tengeri gyümölcs keverék: kagylók, apró rákok, tintahal karikák, …
- 400 g zsenge cukkini, héjastól
- 2 evőkanál olíva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis friss zöld vagy piros chilli (esetleg fagyasztott vagy szárított chilli, vagy chilli-pehely…)
- 1 jókora csokor petrezselyemzöld
- 1-1,5 dcl zsíros tejszín
- 2 evőkanál magos mustár
- só, frissen darált bors
Elkészítése:
A közepesen forró olívaolajba dobtam az apróra vágott fokhagymát és chillit, mindkettőt ízlés szerint. A nagyobb darabokra vágott, héjas cukkinit ropogósra sütöttem a fokhagymás olajban, párc perc az egész, nem kell párolni vagy dinsztelni. Félretettem a cukkinit, és a fennmaradó olajban a fagyasztott tenger gyümölcseit rövid idő alatt, aránylag nagy tűzön megsütöttem. Visszatettem a cukkinit a serpenyőbe, sóztam, borsoztam. A tejszínnel és a petrezselyemzölddel a végén csak épp felforraltam.
Én most a szokásos fehérbor helyett magos mustárral ízesítettem (a tejszínnel együtt tettem bele a mustárt), mert a ropogós magok jóféle textúrát adtak az ételnek, és a kellő savasságot is megoldotta a mustár. (nem mellékesen a mustárnak egy csomó jótékony emésztőrendszeri hatása van..).
És mert nagyon örültem, hogy végre tartósítószermentes mustárokat lehet venni a szupermarketekben is …szóval, van remény, keressétek!!!
Könnyű, nyári vacsora vagy hétvégi ebéd.
1 pohár jól behűtött rosé hozzá, és kész is a nyaralás-élmény ;-)!
Nekem legalábbis….