Édesség a nyári hőségben- friss zselé, harmonikusan egymáshoz illő összetevőkből
Azt talán nem nagyon kell magyarázni, hogy miért jó az eper, főleg a szabadföldi, és ami keveset utazott. Ebben a receptben különösen, hiszen nyersen használjuk. Így a magas C-vitamin tartalma is megmarad.
A rebarbara zöldség, az angoloknál gyakran használják süteményekbe (én is jövök majd egy süti-recepttel).
Viszont a kínai, tibeti orvoslás 4000 éve gyógynövényként tartja számon.
Has- és vízhajtó hatása nem agresszív, de hatásos :-).
Meglepően sok A-vitamint, B1- és B2 vitamint, C-vitamint, karotinokat, kalciumot, magnéziumot, vasat, és persze jó rostokat is tartalmaz, összetétele révén megelőzi a csontritkulást.
Mivel elég savanykás, ezért csak óvatosan a hozzáadott cukorral! 🙂
Mi nyári kompótnak is szeretjük, jól lehűtve a kánikula egyik legjobb frissítője.
A zselé elkészítése:
Hozzávalók:
- tetszés szerint rebarbara, eper, és ha van, kevés bodzavirág leszedett virága
- édes vagy aromás fehér bor (Tokaji, cserszegi fűszeres, muskotályos,…), a zselé levének kb. harmad mennyiségben
- cukor vagy édesítő
- zselatinlap (a konkrét termék leírása szerinti mennyiségben)
- csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg
Elkészítése:
A rebarbara megmosott szárát (csak azt esszük!, és ha lehet, zsengét, mert az öregebbek hámozni kell, és én azt nem annyira szeretem…) kb. 3 centis darabokra vágjuk. Készítünk egy zseléalapot vízből, a fűszerekből, borból, édesítjük. Felforraljuk, beletesszük 2-3 percre a rebarbarát. A rebarbarát kiszedjük, a fűszereket is (azokra már nincs szükségünk. A tiszta léből a zselatinlappal zselét készítünk, langyosra hűtjük.
A megmosott epret is feldaraboljuk, a bodzavirággal és a rebarbara darabokkal együtt poharakba szedjük. Ráöntjük a zselét, hűtőben pár óra alatt lehűtjük.
Joghurtos mascarpone krémmel még finomabb :-).