Fermentált (erjesztett) céklalé – a természetes pre- és probiotikum
Hiába van sok milliárdnyi a „bifidus essensis”-ből az üzletben kapható joghurtokban ;-), és van ráírva, hogy „élőflóra”…. Kipróbáltam, halottabb nem is lehetne, ugyanis még joghurtot se lehet vele oltani… Pedig tudok joghurtot készíteni, még papírom is van róla :-).
Ha bél-, emésztési-, netán bőrproblémáid vannak, vagy antibiotikumot kellett szedned a télen, akkor próbáld ki ezt, és ne próbálkozz a sokféle gyógyszertári (ipari) probiotikummal. Szerintem.
Ugyanis a tejsavas erjesztéssel készült ételek, italok olyan mikróbákat visznek be a szervezetedbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséged szempontjából. Sokat írnak mostanában a mikrobiomról, aminek én nagyon-nagyon örülök, mert végre beismerjük azt, hogy a táplálkozás az egyik (ha nem a legfontosabb) meghatározója az emberi szervezet állapotának.
Előre mondom, hogy ez NEM finom ☹ (majd írok más fermentált recepteket is később, azok ízletesek lesznek).
De a cékla önmagában is szuper alapanyag (már tudod: antocianin ;-)) és ilyenkor, tél végén (bár már forró nyár lett így hirtelen…), különösen érdemes egy hónapot rászánni a fogyasztására.
Szerintem mindenkinek kellene évente legalább egy ilyen kúra, mert májregeneráló, vértisztító, tele van ásványi anyagokkal, B2/B3/B5 vitaminokkal, és ami nagyon fontos: az erjesztés által sok segítő enzim és jópofa baktérium keletkezik benne…
Naponta 1 decit kell csak meginni, első napokban furcsa lesz kicsit, de megszokható :-).
A recept:
Hozzávalók:
- 2-3 liter víz, az üvegtől függően
- 30-40 dkg NEM hámozott, de jól megmosott cékla
- nem jódozott só, úgy számolj, hogy kb. 1,5%-os sóoldat szükséges, tehát literenként kb. 15 grammot adj hozzá
- ízesítésként
- kezeletlen héjú citrom (ezt fontosnak tartom, lehet kapni, pl. az Aldi-ban)
- gyömbér
- fahéjrúd
- szegfűszeg
Elkészítés menete:
A céklát 2-3 centiméteres darabokra kell vágni, gyömbért és citromot felszeletelni. A vizet érdemes felforralni, a sót feloldani benne és csak kihűlve ráönteni az üvegbe rakott céklára, fűszerekre. Sötét helyen, kb. 5 nap alatt erjed meg, de később is változni fog, mert ez élő anyag :-). Ha közben hab keletkezne az üveg tetején, egyszerűen szedd le, dobd ki.