|

Magyarosított koreai kimchi leves – Anyagcserét serkentő levesek III.

A koreai kimchit már bemutattam, és remélem, mindenki, aki sokáig, egészségben szeretne élni, azóta el is készítette és fogyasztja ;-)!

Metabolizmust gyorsító sorozatom harmadik leveseként most ebből a fermentált zöldségből készítettem egy gyors levest.

Ugyan van „igazi” kimchi leves is, a neve kimchi-guk, de azt szójatofuval készítik, és én szóját nem eszem (mint ahogy a kimchi receptből is kihagytam minden olyan összetevőt, amit nem tudtam monosodium-glutamát vagy egyéb E-betű nélkül beszerezni ☹…).

És amúgy is kicsit könnyíteni szerettem volna a levesen, hiszen annyira komplex a kimchi íze, hogy nem kell bele nagyon más… Így én aztán sima, zsenge káposztával „higítottam”.

Feltétként most sütnivaló kolbászból készült sült golyócskákat láttok a képen, de az eredeti recept szerinti nyers tojássárgája is nagyon finom, természetesen azonnal belekeverve a nagyon forrón tálalt levesbe.

Ez a leves meg fogja mozgatni azok emésztését (az anyagcseréjén kívül :-)), akik nem szoktak ilyen sok rostos zöldséget fogyasztani, különösen nem fermentált formában. Erre lehet készülni kicsit :-), ha értitek ;-)… De ez csak egy kezdeti reakció, a jó bélflórával rendelkezőknek az ilyesmi már nem okoz semmi gondot, és csak a pozitív hatásokat élvezhetjük… nem is annyira mi, mint a bennünk élő baráti mikrobák, és rajtuk keresztül az egészségünk!!!

Hozzávalók:

  • fél fej kis káposzta (mondjuk 30 dkg)
  • fél adagnyi kimchi (mondjuk 15 dkg) – lásd recept a blogon
  • 1-1,5 dcl kimchi lé (attól függően, hogy milyen érett a kimchink)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 kanál zsiradék a kedvencekből
  • feltétként tányéronként:
    • 1-2 kanál nyers kimchi
    • 3-4 kolbászgolyó vagy 1 nyers tojássárgája
    • snidling

Elkészítése:

Az aprított újhagymát a zsiradékon megfuttatjuk. Hozzá tesszük a 1-2 cm-es darabokra vágott fejes káposztát, és a kimchit. Kicsit pirítjuk, hogy kapjon egy kis ízt. Felöntjük vízzel és a kimchi levéből annyit teszünk hozzá, ahogyan szeretjük és amennyire erős a kimchink leve. Ha szükségesnek érezzük, sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, hiszen a kimchi eleve elég sós.

20 percig főzzük, vagy amíg a káposzta ropogós marad, de megfő.

Én szeretem az erős ízeket, nem mellesleg kombinálni a jótékony hatásokat, ezért a leves tetejére még nyers formában is tettem 1-2 evőkanál kimchit, hadd legyen probiotikum is a levesemből.

Hasonló bejegyzések