Vegetariánus és gluténmentes fasírt, rengeteg hasznos tápanyaggal

Nem szeretem a minden-mentes táplálkozási formákat, mert az ételintolerancia nem ok, hanem okozat, és mindenképpen arra kell törekedni, hogy megtaláljuk a probléma okozóját…. mivel ez a téma egy hosszabb diskurzust igényelne, maradjunk annyiban, hogy ha már gluténmentesen étkezünk, akkor tegyük ezt tudatosan, és próbáljuk pótolni azokat az anyagokat, amelyeket a gluténmentességgel elveszítünk

Ennek ellenére, vagy inkább emellett azt vallom, hogy érdemes heti legalább egy (lehet több is) húsmentes napot beiktatni, többféle okból: magunk miatt, és a földünk miatt is… hosszú lenne ezt magyarázni, remélem, hogy már nincs is rá szükség:-).

Ez a fasírt garantáltan több órára telíteni fog, hiszen hosszan felszívódó szénhidrátokat, növényi fehérjéket, rengeteg vitamint és nyomelemet, és a mikrobiom (bélflóra) számára hasznos élelmi rostokat tartalmaz. Tehát nemcsak minket táplál, de a „barátainkat”, a jó baktériumokat, segíti az emésztést, és a fogyást is 😉


Hozzávalók (nagyságtól függően 20-25 fasírt lesz belőle, bőven elég egy négytagú családnak):

  • 150 g köles
  • 150 g hajdina
  • 1 nagy fej hagyma
  • 150 g savanyú káposzta
  • 3 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • Ras el Hanout fűszerkeverék (kb. 1 evőkanál) vagy ha az nincs, sima római kömény
  • zsír a sütéshez
  • barna rizsliszt a panírozáshoz

Elkészítése:

Megfőzöm hajdinát és kölest, amit előtte vízben alaposan átmostam. A főzővízbe beleteszem a 2-3 babérlevelet, és ízlés szerint kevés sót. Míg megfő a köles és a hajdina a kb. háromszoros vízben, addig előkészítem a többi hozzávalót. Apróra vágott, nagy fej vöröshagymát zsírban halványra pirítok.

A savanyú káposztát és a petrezselymet apróra vágom.

Amikor a köles és a hajdina kihűlt, hozzákeverem a hozzávalókat, és sóval, borssal és egy evőkanál Ras el Hanout fűszerkeverékkel vagy egy kis római köménnyel fűszerezem. Miután jól összedolgoztam, beteszem a hűtőbe kb. 30 percre pihenni. Vizes kézzel kis pogácsákat formázok a masszából, barfan rizslisztbe forgatom, hogy ropogós legyen a külseje, és zsírban kisütöm.

Mivel kitűnő a fasírt felszívódási tulajdonsága, ezért a krumplipürét is megengedhetjük magunkat, köretként :-). Harmonikus kiegészítés hozzá valami savanyú (hiszen van benn kis savanyú káposzta), ezért én most az első zsenge sóskaleveleket és egy kis kapribogyót ettem hozzá…. jó textúrák, finom ízek…tényleg….pár forintból, még akkor is, ha mindent bio minőségben veszünk meg.

És még nekem mondja valaki azt, hogy ami egészséges, az nem lehet finom! Dehogynem!!!

Hasonló bejegyzések