Csalános, pitypangos, citromos torta
Tavasszal minden formában ajánlom a csalánt. Nem tudok eleget lelkesedni érte, ebben a tápanyaghiányos világban minden egyes kertben kellene legyen csalán. Enni- és innivalónak.
A csalánkrémleves receptjét itt találod, a mostani Húsvét vasárnap is felkerül az ünnepi asztalra. Mindenki szereti, a picurok is!
A tavaszi babsaláta csalánrügyekkel inkább egy tápáláló, finom böjti étel. Receptje itt.
Most viszont egy újabb “csalános” fejezetet nyitottam ezzel a finom, puha süteménnyel.
A piytpang szirom nem keserű, a csalán pedig kimondottan édes.
Összetevők (1 csésze kb. 240 ml-nek felel meg):
- 1 csésze friss csalánlevél (enyhén blansírozott és darabolt formában legyen 1 csésze, nem nyersen!)
- 3/4 csésze pitypang szirom (csak a sárga szirom, zöld darabok nélkül, de semmi bajod nem lesz, ha a zöldből is kerül bele – tavaly karamelizált, sós pitypangvirágokat ettem főzelékfeltétként, valahol ott kering a videó is róla a neten)
- 1/2 csésze zsíros tej, esetleg növényi alapú tej
- 1-3 kanál citromlé (én hármat tettem a tésztába)
- 1/2 csésze méz
- 1/3 csésze semleges ízű olaj
- 2 db nagy tojás (vagy 3 kicsi 🙂 )
- 1/2 vaníliarúd vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 és 3 ⁄4 csésze liszt
- 1 és 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)
- 1 bio citrom reszelt héja
Elkészítés:
Blansírozd a csalánt, azaz forralj fel egy kis fazék vizet. A csalánleveleket (ha a felső 5-10 cm-es zsenge szárdarabokat szeded, nem kell levelére szedni, mehet bele szárastul!) dobd bele 1 percre, hogy eltávolítsd a csípősséget. Szűrd le, hűtsd le, és nyomkodd ki a nedvességet. Vágd finomra.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kenj ki és bélelj ki egy kb. 20-24 cm átmérőjű tortaformát.
Keverd össze a nedves hozzávalókat: egy tálban keverd össze a tejet és a citromlevet, és hagyd 5 percig állni (enyhén kicsapódik). Add hozzá a mézet, olajat, tojást és a vaníliát. Addig kevergesd, amíg homogénné válik.
Add hozzá a zöldet és a szirmokat: lazán keverd bele az aprított csalánt, a pitypangszirmokat és a reszelt citromhéjat.
Keverd össze a száraz hozzávalókat: külön tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat (ha használod).
Add a száraz összetevőket a nedveshez, és keverd át, de ne keverd túl!
Öntsd az elkészített formába és simítsd le finoman a tetejét.
Kb. 40-50 percig kell sütni. Ha gondolod, csinálj szúrópróbát. Én nem szoktam.
Hűtsd le és tálald: 10 percig hagyd hűlni a tepsiben, majd tedd át egy rácsra. Tálald ebben a formában, vagy kend be a tetejét citrommázzal, esetleg készíts mellé mézzel ízesített joghurtot vagy sodót. Az állaga puha, nem igazán kívánja a sodót. Szerintem.
Tipp: A citrommáz ekészítéséhez keverj 125 gr (1/2 csésze) porcukrot 1–3 evőkanál citromlével, és folyasd rá a kihűlt sütire.
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 40-50 perc
Teljes idő: ~1 óra 10 perc
Kalória szeletenként: ~220 (cukormáz nélkül)
Tálalás: 8–10