Sült cékla feta sajttal – egy merőben új élmény, és még gyógyít is!

Ígérem, nem lesz minden receptemben tyúkhúr és ibolya, de ha szezon van, akkor én nem hagyom ki az étkezésemből :-). És olyan jó leülni egy színes salátához …

De ebben a receptben a cékla a főszereplő!

Természetesen azért írom le ezt a receptet, mert a cékla nagyon egészséges. És ha eddig nem igazán szeretted a „hagyományosan” eltett céklát, határozottan esélyes, hogy ezzel a recepttel megváltozik a véleményed 🙂

A cékla fontos segítőnk, gyógynövény.

  • Vértisztító (a benne lévő betain miatt, ami egy aminosav), olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak (daganatos megbetegedések)
  • Sok vasat, rezet, magnéziumot és folsavat tartalmaz, utóbbi a PCOS gyógyításában fontos elem (akinek van ilyen, tudni fogja, hogy mi ez ☹, sajnos a Policisztás Ovárium Szindróma kéz a kézben jár az Inzulinrezisztenciával). Fontos megjegyezni, hogy aki Metformin típusú gyógyszert szed az IR-re, annak duplán kell pótolni a folsavat, mert a Metformin rontja a folsav felszívódását!)

Még nem ismert, hogy pontosan miért, de annak ellenére, hogy a céklában lévő vastartalom nem magasabb, mint más zöldségben, mégis sokkal jobb a felszívódása… !!!

Hhhhhmmm… ilyenkor én mindig megállok egy percre…. Az ehhez hasonló, „megmagyarázhatatlan” tények vezettek arra, hogy ne a szintetikus vitaminokkal és ne kivonatokkal gyógyítsam magam, hanem a hatóanyagokat a saját természetes „vivőanyagukkal” együtt “vegyem be”…

Na, de vissza a recepthez:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg cékla
  • friss rozmaring (érdemes otthon tartani, akár a kertben, akár egy dézsában a balkonon)
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 4 evőkanál Patikakert balzsamecet (Itt találod a Patikakert bogyós balzsameceteit)
  • pici só, esetleg kis cukor
  • sajt: feta-, kecske-, kék penészes (ünnepnapokon mindegyikből egy kicsi 🙂 )

Elkészítés:

A céklát nem hámozzuk, csak kefével jól lesúroljuk a felületét, bő vízben megmossuk. Egyforma vastagságú csíkokra vágjuk (legyenek mondjuk 10x2x2 cm hasábok, de ahogy tetszik :-)). Egy magas falú, kisebb tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, a balzsamecettel, és ha úgy érezzük, egy csipet sóval és egy evőkanál barna cukorral édesíthetjük (szerintem nem szükséges, de én nem vagyok különösebben édesszájú…). Két-három, kb. 7-10 cm-es rozmaring ágat pár nagyobb darabra széttépünk. Az egészet összeforgatjuk. Alufóliával nagyon szorosan (!!!) lezárjuk. 180 fokos sütőben 1-1,5 óráig sütjük, inkább tovább, hadd karamellizálódjanak a cékla és a balzsamecet cukrai 🙂

Langyosra hűtjük, felkockázott sajttal tálaljuk, és a tepsi alján összegyűlt olaj-ecet-céklalé kombóval meglocsoljuk. Zöldsaláta szép és hasznos is alá.

A hűtőben sokáig bírja a sült cékla, de mindig szobahőmérsékleten tálaljuk.

Hasonló bejegyzések