A fekete berkenye csodája (3. rész)
Az előző hónapban elkezdtem írni egy sorozatot az Aronia Melanocarpa, azaz a fekete törpeberkenye áldásos hatásának bemutatásáról. Az első részben a bogyók antioxidáns hatásáról írtam mélyebben, a második résztben pedig a bogyók szív- és érrendszer egészségére tett pozitív hatását bontottam ki.
Mai témánk: A gyulladásos bélbetegségek és az arónia.
A gyulladásos bélbetegségek (IBS- Irritable Bowel Syndrome, IBD- Inflammatory Bowel Disease, a Crohn-betegség, a Colitis Ulcerosa, vagy a bélpolipok és vastagbél daganatok napjaink leggyorsabban terjedő civilizációs betegsége, és sajnos egészen fiatal korban is komoly gondokat, panaszokat okoznak. A fontos védő szerepet betöltő bélhám állapota jelentősen leromlott az utóbbi években, szinte minden korosztálynál, aminek sok oka van, de még több a káros következménye…
Az aróniában található polifenolok javíthatják a gyomor-bélrendszer működését is, mégpedig a szénhidrátok lebontását és a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelését serkenteni képes, jótékony hatású bélbaktériumok növelésével. Az SCFA-k a bélhám közvetlen energiaellátását jelentik, ezáltal javítva a bélrendszer immunszabályozását és a tápanyagok megfelelő felszívódását.
A bifidobaktériumok szaporodásának elősegítésével (amelyek a bélközeg pH-ját a szerves savak termelésén keresztül szabályozzák), illetve a kórokozók és patogén baktériumok redukálásával javítják a mikroorganizmusok összetételét és a bélnyálkahártya sokféleségét.
A berkenye antioxidáns és gyulladáscsökkentő képességének, valamint a bélmikrobióta-egyensúlyt helyreállító képességének köszönhetően, jelentős terápiás potenciállal rendelkezhet a gyulladásos bélbetegségekben. (Li et al., 2022)
Hogyan fogyaszd?
A legjobb a reggeli müzlibe, esetleg egy alacsonyabb cukortartalmú süteménybe tenni…
….és én, -mivel nem vagyok vegán 😊-, a fanyarkás íze miatt, készítettem szószt is belőle az erősebb ízű húsok mellé (marha, bárány,…)
A következő részben az arónia cukorbetegség terén nyújtott támogatásáról fogok írni.
Tudományos források:
Hawkins, J., Hires, C., Baker, C., Keenan, L., & Bush, M. (2021). Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials. Journal of Dietary Supplements, 18(5), 517–530. https://doi.org/10.1080/19390211.2020.1800887
Jurendić, T., & Ščetar, M. (2021). Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review. Antioxidants, 10(7), 1052.
https://doi.org/10.3390/antiox10071052
Lee, H. Y., Weon, J. B., Jung, Y. S., Kim, N. Y., Kim, M. K., & Ma, C. J. (2016). Cognitive-Enhancing Effect of Aronia melanocarpa Extract against Memory Impairment Induced by Scopolamine in Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 1–7. https://doi.org/10.1155/2016/6145926
Li, Y., Nguepi Tsopmejio, I. S., Diao, Z., Xiao, H., Wang, X., Jin, Z., & Song, H. (2022). Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott. attenuates dextran sulfate sodium-induced Inflammatory Bowel Disease via regulation of inflammation-related signaling pathways and modulation of the gut microbiota. Journal of Ethnopharmacology, 292, 115190.
https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115190
Mu, J., Xin, G., Zhang, B., Wang, Y., Ning, C., & Meng, X. (2020). Beneficial effects of Aronia melanocarpa berry extract on hepatic insulin resistance in type 2 diabetes mellitus rats. Journal of Food Science, 85(4), 1307–1318.
https://doi.org/10.1111/1750-3841.15109
Ren, Y., Frank, T., Meyer, G., Lei, J., Grebenc, J. R., Slaughter, R., Gao, Y. G., & Kinghorn, A. D. (2022a). Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health. Molecules, 27(22), 7823.
https://doi.org/10.3390/molecules27227823
Ren, Y., Frank, T., Meyer, G., Lei, J., Grebenc, J. R., Slaughter, R., Gao, Y. G., & Kinghorn, A. D. (2022b). Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health. Molecules, 27(22), 7823.
https://doi.org/10.3390/molecules27227823
Rugină, D., Sconţa, Z., Leopold, L., Pintea, A., Bunea, A., & Socaciu, C. (2012). Antioxidant Activities of Chokeberry Extracts and the Cytotoxic Action of Their Anthocyanin Fraction on HeLa Human Cervical Tumor Cells. Journal of Medicinal Food, 15(8), 700–706.
https://doi.org/10.1089/jmf.2011.0246
Varela, C. E., Fromentin, E., Roller, M., Villarreal, F., & Ramirez-Sanchez, I. (2016). Effects of a Natural Extract of Aronia melanocarpa Berry on Endothelial Cell Nitric Oxide Production. Journal of Food Biochemistry, 40(4), 404–410.
https://doi.org/10.1111/jfbc.12226