A fekete berkenye csodája (1. rész)
Egy nagyon egészséges, és természetesen a Patikakert egyik fő gyümölcseként tudatosan kiválasztott bogyós gyümölcsről szeretnék Veled egy csokor tudományos tényt megosztani. Egy komoly jövő előtt álló dietetikus lánnyal, Járai Dorkával vittünk, az elmúlt félévben egy másodlagos kutatást, ami alatt sok száz anyagból válogattuk és gyűjtöttük össze azokat a tudományos bizonyítékokat, amelyekről szól ez a mostani bejegyzés, és azt ezt követő 5 blogom is. (…és később a többi bogyósról is lesz hasonló összefoglaló!!!).
(Megjegyzés: mindig jó érzéssel tölt el, ha holisztikusan és felelősen gondolkodó fiatalokkal dolgozhatok… 😊)
Azt szerettük volna ezzel a munkánkkal elősegíteni, hogy jobban megértsük, milyen hasznos, egészségvédő, sőt akár gyógyító hatással is bírhat az élelmünk, az elfogyasztott zöldség vagy gyümölcs, és így talán nagyobb eséllyel figyelünk majd arra, hogy rendszeresen fogyasszunk is belőle, belőlük.
(Ha érdekelnek a tudományos részletek, akkor a bejegyzés végén megtalálod a forráslistát, amiből dolgoztunk a kutatás során.)
Reményeim szerint meggyőző lesz, amit a következőkben olvashattok majd.
És ha igen, akkor a bejegyzésem végén egy meglepetéssel is készültem.
Aki ismer, tudja, hogy mindig, minden tevékenységemet szeretem tudományos és/vagy sokéves tapasztalati alapokra helyezni.
Jó érzés, hogy a Patikakertben lévő bogyósok komoly kutatókat ösztönöznek arra, hogy egyre mélyebben és komolyabban vizsgálják ezeket a kis „csodákat” (én csak „bajnok” növényeknek hívom a bogyósaimat, mert bizony azok ).
A mai Hírlevélben a bemutatott bogyós gyümölcs az Aronia Melanocarpa, magyarul Fekete Törpeberkenye.
Egyszerűsítve Fekete Berkenyének hívjuk, pedig csak alakjában hasonlít az ismert vöröses berkenyére, ugyanis igazából nem rokonok
Így néz ki:
Mi az arónia rövid története, és miért érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztani?
Az aróniabogyót már amerikai őslakosok is nagyra értékelték és teák készítésére, megfázás kezelésére használták. Savanykás íze miatt, a berkenye elsősorban gyümölcslevek, lekvárok, borok, likőrök nagyüzemi előállításával vált népszerűvé.
Az Észak-Amerikában őshonos cserje friss termését az élelmiszeriparban különböző diétás termékek előállítására használják. Az emberi egészség szempontjából számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, többek között antidiabetikus, fertőzésellenes, tumorellenes, elhízást mérséklő, valamint szív-, máj- és neuroprotektív hatású.
A berkenye magas rosttartalma (57,8-71,6 g/100g) szerepet játszik többek között a vércukor szint szabályozásában, a szív -és érrendszeri kockázat csökkentésében és a megfelelő testsúly megőrzésében. Az aróniában lévő rostokat a mikrobiumunk különösen nagyon szereti, mi ezért szedjük egyenként a Patikakertben, hogy a teljes bogyó a termékbe kerüljön.
Kiemelkedő kálium (218 mg/100g) és kálcium (32 g/100g) tartalma mellett, jelentős az olyan makroelemek jelenléte, amelyek az anyagcsere irányításáért és szabályozásáért felelnek. Az arónia vitaminokban gazdag, így például található benne B1 (25-90 µg/100 ml), B2 (25-110 µg/100 ml), B6 (30-85 µg/100 ml) vitamin, aszkorbinsav (5-100 mg/100 ml), pantoténsav (50-380 µg/100 ml) és niacin (100-550 g/100 ml) is. Az aróniabogyók fő aktív összetevőiként fenolos vegyületeket, például antocianinokat, cianidineket, fenolsavakat, proantocianidineket, triterpenoidokat és ezek analógjait azonosították.
Az általános áttekintés után jöjjön az Aronia Melanocarpa 1. számú egészség támogató hatása: Az antioxidáns hatás.
A fekete berkenye a polifenolok egyik leggazdagabb forrása a bogyós gyümölcsök között. Magas procianidin-, antocianidin- és fenolsav tartalma, mind fontos szerepet játszanak az emberi egészség támogatásában, mivel ezek az antioxidáns vegyületek képesek gátolni a normális sejteket károsító szabad gyököket. Az antioxidánsok hatása értékes lehet az oxidatív stresszből eredő egyéb állapotok, többek között a rák, a fertőzések, a szív -és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség enyhítésében is.
Kimutatták továbbá, hogy a berkenye antioxidáns aktivitásának 40%-a a procianidinek erejének köszönhető, ami az Aroniában található összes polifenol 66%-át teszi ki. Ezt követik az antocianinok (24%), a hidroxicinaminsavak (18%) és az epikatekin (11%).
Hogyan fogyaszd?
A legjobb a reggeli müzlibe, esetleg egy alacsonyabb cukortartalmú süteménybe tenni…
….és én, -mivel nem vagyok vegán -, a fanyarkás íze miatt, készítettem szószt is belőle az erősebb ízű húsok mellé (marha, bárány,…)
A következő bejegyzésben az Arónia szív- és érrendszert támogató hatásáról írok.
Tudományos források:
Hawkins, J., Hires, C., Baker, C., Keenan, L., & Bush, M. (2021). Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials. Journal of Dietary Supplements, 18(5), 517–530. https://doi.org/10.1080/19390211.2020.1800887
Jurendić, T., & Ščetar, M. (2021). Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review. Antioxidants, 10(7), 1052.
https://doi.org/10.3390/antiox10071052
Lee, H. Y., Weon, J. B., Jung, Y. S., Kim, N. Y., Kim, M. K., & Ma, C. J. (2016). Cognitive-Enhancing Effect of Aronia melanocarpa Extract against Memory Impairment Induced by Scopolamine in Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 1–7. https://doi.org/10.1155/2016/6145926
Li, Y., Nguepi Tsopmejio, I. S., Diao, Z., Xiao, H., Wang, X., Jin, Z., & Song, H. (2022). Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott. attenuates dextran sulfate sodium-induced Inflammatory Bowel Disease via regulation of inflammation-related signaling pathways and modulation of the gut microbiota. Journal of Ethnopharmacology, 292, 115190.
https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115190
Mu, J., Xin, G., Zhang, B., Wang, Y., Ning, C., & Meng, X. (2020). Beneficial effects of Aronia melanocarpa berry extract on hepatic insulin resistance in type 2 diabetes mellitus rats. Journal of Food Science, 85(4), 1307–1318.
https://doi.org/10.1111/1750-3841.15109
Ren, Y., Frank, T., Meyer, G., Lei, J., Grebenc, J. R., Slaughter, R., Gao, Y. G., & Kinghorn, A. D. (2022a). Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health. Molecules, 27(22), 7823.
https://doi.org/10.3390/molecules27227823
Ren, Y., Frank, T., Meyer, G., Lei, J., Grebenc, J. R., Slaughter, R., Gao, Y. G., & Kinghorn, A. D. (2022b). Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health. Molecules, 27(22), 7823.
https://doi.org/10.3390/molecules27227823
Rugină, D., Sconţa, Z., Leopold, L., Pintea, A., Bunea, A., & Socaciu, C. (2012). Antioxidant Activities of Chokeberry Extracts and the Cytotoxic Action of Their Anthocyanin Fraction on HeLa Human Cervical Tumor Cells. Journal of Medicinal Food, 15(8), 700–706.
https://doi.org/10.1089/jmf.2011.0246
Varela, C. E., Fromentin, E., Roller, M., Villarreal, F., & Ramirez-Sanchez, I. (2016). Effects of a Natural Extract of Aronia melanocarpa Berry on Endothelial Cell Nitric Oxide Production. Journal of Food Biochemistry, 40(4), 404–410.
https://doi.org/10.1111/jfbc.12226