Fermentált fekete berkenye, házi majonézzel, tyúkhúrral – vastagbélproblémákra különösen ajánlott

Mikor nemrég először készítettem ezt a receptet, – teljesen saját kútfőből-, kicsit izgultam.Ugyanis a fermentált arónia sós, fanyar. Az agyunk a bogyósok láttán édes, vagy legalábbis nem sós ízt vár.De a fekete berkenye annyira jó élettani hatásokkal bír, hogy azon törtem a fejem, hogy hogyan tudnám a tejsavasan erjesztett verzióját valahogy elkészíteni. Azért a fermentáltat, mert azoknak, akiknek komoly bélproblémái vannak, a fermentált jobb megoldás, mint a nem fermentált, Ugyanis az erjesztés során feltárul a beltartalom, és könnyebben szívódik fel, azaz biológiailag hasznosul.

2025. március 9.

Baba ganoush, a keleti padlizsánkrém, citrom helyett fermentált cukkinivel

Talán ismeritek a “baba ganoush”-t, a Közel-Kelet kedvelt padlizsánkrémét. Hasonló a mi erdélyi padlizsánkrémünkhoz, de majonéz helyett tahinivel, azaz szezámmagkrémmel készül. Én most csavartam rajta egyet, citromlé helyett fermentált cukkinivel oldottam meg a szükséges savasságot. Sőt, még egy spontán ötlettől vezérelve, fermentált paradicsom héjából készült fűszersóval tálaltam.

2025. március 9.

Tavaszi babsaláta csalánrügyekkel

A csalán, ez az elfeledett tápláló és gyógyító növény, sokkal, de sokkal többet érdemelne, mint amennyit foglalkozunk vele. És főleg, mint amennyit fogyasztunk belőle. Ebben a salátában ugyan mellékszereplőnek tűnik, és nem is látszik a képen, hogy ott van, mégis most, tavasszal, tekintsünk rá főszereplőként.

2025. március 9.

A szárított lapkák (Super Froot) egészségvédő felhasználási javaslatai

A BIO Super Froot szárított lapkák a Patikakert sűrített gyümölcspüréinek (Froot Ritual) kényelmes, ezenkívül további rostanyagokkal és különböző antioxidánsokkal dúsított változatai. A lapkákat azoknak ajánljuk, akik elfoglaltságuk miatt inkább magukkal szeretnék vinni és nap folyamán bármikor fogyasztani. Nem igényelnek hűtést, és az egyes lapkák rendkívül jól kombinálhatóak egymással.  Javasoljuk a minél változatosabb fogyasztásukat!

2024. február 24.

Tyúkudvar a Patikakertben

Tudtátok, hogy még nem is olyan rég a baromfi és a gyümölcsfák egyfajta szimbiózisban éltek a vidéki portákon? A gyümölcsfák alatt kapirgáló tyúkok és egyéb baromfi komoly kártevőgyérítést végeztek, védték a fákat, permetszerek nélkül… és közben persze jót lakmároztak 🙂 … Nem, nem a gyári tápból… hiszen nekik is ugyanolyan fontos a…

2020. november 8.

Magyarosított koreai kimchi leves – Anyagcserét serkentő levesek III.

A koreai kimchit már bemutattam, és remélem, mindenki, aki sokáig, egészségben szeretne élni, azóta el is készítette és fogyasztja ;-)! Metabolizmust gyorsító sorozatom harmadik leveseként most ebből a fermentált zöldségből készítettem egy gyors levest. Ugyan van „igazi” kimchi leves is, a neve kimchi-guk, de azt szójatofuval készítik, és én szó…

2020. május 27.

Zöld leves, avagy mindenből érdemes levest főzni …

Sorozatom második levese nem is annyira különleges. Vagy talán mégis? Épp egyeseltem a sárgarépát az ágyásaimban, és azon törtem a fejem, hogy miért kerülöm én ezt a munkát annyira, minden éven?! A szívem hasad meg a zsenge, ezeknek az élettel teli növénykéknek a kihúzgálásakor… (és ezért aztán jó sűrűn nő a sárgarépám, teljesen szakszer…

2020. május 22.

“Fekete erő” torta- szerintem a gyógyszertárban kellene árulni, de komolyan!

Most azt hiszed, hogy viccelek. De nem. Ebben a sütiben összegyűjtöttem egy csomó “jó barátomat”, amik, az olvasmányaim és a saját tapasztalataim alapján a civilizációs betegségek egyik fő okát hivatottak orvosolni, az ún. mikro-tápanyagok hiányát. Ezért kapta tőlem a “Fekete erő” torta, szerintem nagyon megtisztelő elnevezést. (Egyszer, pár é…

2018. április 25.