Tüzes leves – Anyagcserét serkentő levesek IV.
A hollywood-i színészek is használják a kapszaicin jótékony hatását, Jennifer Lopez, de még Brad Pitt is :-)!!!…és azért ez már tényleg „valami”, nem ;-)?!
A kapszaicin egy termogén anyag, ami serkenti a metabolizmust, azaz fokozza a kalóriaégetést. Most ugye ezért esszük, de nagyon sok más jó hatása is van.
Meglepő lehet, de jótékony hatással van a gyomorfekélyre és a gyulladt belekre. Mivel a vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza, ezért a szervezet saját gyógyító képességét növeli meg. Erős gyulladáscsökkentő hatása (is) van, ezért is készítünk a Patikakertben Super Froot aszalt lapkákat chilivel is! Mi szeretjük kombinálni a jót a jóval :-).
Itt megjegyezném, hogy gyakran komoly tévedésben vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi jó és mi nem jó nekünk. A közhiedelemmel ellentétben az ecet nem savasít. Ezért jó a refluxra (is). A csípős paprikától (általában) óvják az orvosok a gyomor- és bélbántalmakkal élőket, pedig pont ellenkezőleg, enni kellene, akár 4-szer hetente csípős paprikával készített ételeket! Legjobb reggel és délben.
Az olyan étkezési kultúrákban, ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések, a szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya.
Tehát előnyben vannak az olyanok, mint én: én kimondottan szeretem az erőset. Persze itt is hallgatni próbálok a szervezetemre, az olyat, ami már nem esik jól, nem eszem meg.
Akkor jöjjön a Brad Pitt leves (nem, sajnos nem tőle kaptam a receptet ;-)). Megj.: azért érdekes, hogy miért hatnak bizonyos emberek olyan sok, egymástól teljesen eltérő kultúrájú, életkorú, nemű és ízlésű emberekre esztétikai szempontból pozitívan… hmmmm…. igen, a „szép”-nek vannak általános törvényei, akármi vagy akárki is legyen az alany…………
Na, jó… térjünk vissza a száraz – de azért tüzes- recepthez :-):
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma, vagy 2 szál újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 kanál olíva olaj vagy más kedvenc zsiradék
- 1 üvegnyi (kb. 200g) sült, hámozott paprika (nekem van sajátom, olíva olajban és balzsamecetben tartósítom a megsütött, lenyúzott paprikát, de már lehet venni is…elég munkás dolog ilyet készíteni, de jó előkapni, például finom sajtokhoz is… :-))
- egész, hámozott paradicsom (én ilyet is elteszek télire, bazsalikomlevelekkel együtt, de lehet venni, általában dobozos, olasz, jó minőségű, ebből 2x400g lenne jó)
- ízlés szerint chili, valamilyen formában (én fermentáltam tavaly apró, tüzes chilipaprikákat, pici üvegekben tettem el, valami fantasztikus!… de persze jó lesz a porított chili is vagy a friss, ha van!)
- 100 g csicseriborsó, előzőleg 24 órán át áztatva, leöblítve
- só, bors
- 1 evőkanál jó minőségű ecet, kiegyenlítésként (pl. VinegArt balzsamecet )
Elkészítése:
A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzátesszük a paradicsomot, a levével együtt, ha kevés, akkor vízzel pótoljuk. Beletesszük a sült, nyúzott paprikát is. Sózzuk, borsozzuk, ha kell némi vízzel felöntjük, hogy sűrűbb levest kapjunk. Mivel a paradicsom és a paprika igazából már kész, ha konzervből készítjük, ezért nem kell nekik sok idő, az ízek összeérése miatt talán 10 perc.
Jöhet a chili, ízlés és bátorság szerint. És a végére az ecet.
Levesbetétként most csicseriborsót használtam, amit ugye legalább egy éjszaka áztattam, jól leöblítettem (akár többször is lehet cserélni a vizet, lásd lektinek témakör…). Puhára főztem, ez kb. 20-30 perc. És a tányér tetejére még tettem a chiliből, ami nálam ugye most fermentált.
A csicseriborsó sok jó fehérjét is tartalmaz, a szénhidrátok mellett. De lehet bele tenni akár mozarella sajtot is…
Kész. Finom.
Na jó, Brad Pittről tudjuk, hogy valóban fogyott kapszaicin kúrával, mert bevallotta. De szerintem nem levest evett. Inkább kapszaicin tablettát…… Kár…………….. 🙁