Kövér porcsin magyar módra – a gyógynövény, amit mi sajnos csak gyomnövényként ismerünk…
Gondoltam, hogy ha már van porcsin francia módra, akkor legyen magyar módra is…;-)
De először hadd írjak egy kicsit a kövér porcsinról (latin neve Portulaca oleracea): szinte kiirthatatlan a kertekből, nagyon ellenálló növényke, ami nálam máris egy komoly pozitívum!
Kínában, Indiában, Indonéziában termesztik…!
Ha felsoroljuk a gyógyhatásait, akkor ez nem is olyan meglepő, ugyanis:
Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növényünk (a növény 15%-a esszenciális zsírsav), de van benne C-vitamin, E-vitamin, glutation (ez egy olyan anti-oxidáns vegyület, ami lebontja a hidrogén-peroxidot a szervezetben, ezáltal véd az őszülés ellen :-), nélküle nem képződik színanyag a hajban!), oxálsav, alkaloidák, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok,… Egy-két vegyületről már írtam előző receptjeimben, és majd biztosan lassan sorra kerül mindegyikük…
A fentiek miatt a kövér porcsin az alábbi (és még sok más) gyógyhatással rendelkezik: szív és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, cukorszintre gyakorolt pozitív hatás, reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként), bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek, húgyúti betegségek, gyulladások, …
Tehát szedjük és együk a kövér porcsint, amilyen gyakran csak tudjuk!!! Már készítettem belőle tzatziki-t, amiben nyersen használtam, de ma egy magyaros alapon készítettem el, mert erre az ízre volt éppen gusztusom :-)…
Hozzávalók:
- nagy csokor porcsin (jó sokat érdemes belerakni, mert összeesik) – én nem használtam a vastag szárait, csak a vékonyabbakat vágtam bele
- sárga húsú paprika
- zöld húsú paprika
- paradicsom
- vöröshagyma
- zsiradék – nálam ez most pecsenye kacsa zsír volt (maradék)
- só, bors
- egy kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
Úgy készítettem el, mint egy lecsót, a porcsint a paprika hozzáadása után, a paradicsom előtt tettem bele. Mivel a porcsin a talajon fekszik, ezért alaposan le kell öblíteni!
A porcsin citrusos íze kívánta a finom petrezselyemzöldet :-), amivel frissebb is lett a magyaros-porcsinos-lecsó :-).