Nyers céklasaláta, harmonikus ízekkel és sok hasznos fito-nutrienssel
Van már sült cékla és fermentált cékla is a receptjeim között. De a nyers céklasalátának egy olyan verzióját mutatom most be, ami szerintem az egyik legjobb ízvilággal rendelkezik, nem mellesleg pedig gyulladásgátló hatóanyagokkal van felturbózva.
A gyömbér, főleg, ha nyersen fogyasztjuk, nagyon jó gyulladáscsökkentő. Persze kitűnő főzve, pirítva az indiai ételekben, vagy a gyömbérteában is, de az a legjobb, ha egyszer így, másszor úgy fogyasztjuk.
Ugye, azt tudjátok, hogy a céklában lévő sötétlila szín nem ugyanannak a hatóanyagnak a színe, mint ami a fekete bogyósokban van? A céklában betain van, a fekete bogyósokban pedig antocianinok adják a sötét színt, és más a hatásuk is. De ezekről már írtam előzőleg, így most jöjjön inkább a recept!
Hozzávalók, hozzávetőlegesen:
- 0,5 kg megtisztított cékla
- ugyanannyi vagy valamivel kevesebb jégcsapretek, vagy sörretek
- 2 ujjnyi friss gyömbér
- újhagyma, vagy apróra vágott lila hagyma, nem kell sok, kb. 2 evőkanálnyi
- egész római kömény, kb. 1 evőkanál
- 2 dcl fehér joghurt (elhagyható, és jó minőségű olajjal helyettesíthető)
- só
- bors
Elkészítés:
A megtisztított, meghámozott céklát és fehér retket vékony csíkokra szeleteljük, legegyszerűbb robotgépben. A hagymát apróra vágjuk. A gyömbért apró lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk és a joghurttal vagy olajjal összekeverjük. A zsiradék nagyon fontos, mert sokkal jobb a felszívódása a benne lévő anyagoknak, és a zsiradék az epeműködést is segíti, a nyers zöldségek megemésztésében.
A római kömény szárazon pirítva még finomabb, de ha nincs erre időnk, nyugodtan mehet bele pirítás nélkül is.
Kóstoljátok meg, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog!