Limonádék, virágok hozzáadásával – egyszerű és finom :-)
Ha elolvasod az apróbetűs részt a bolti limonádékon, akkor szerintem elszörnyedsz. Ne vedd meg, méreg.
Jó hír, hogy az éttermekben már lehet friss limonádét kapni, de mikor felteszem a kérdést a pincérnek, hogy “kezeletlen citromot használtak-e a készítésekor?”, akkor sajnos még a legjobb helyeken is csak pislognak rám….. 🙁
Ezért aztán én gyakran készítem magam. Nem sok idő, biztos eredménnyel. Nem marad meg sokáig, mert élő anyag, de nem is kell, hiszen hamar elfogy, akármennyit készítek 🙂
A jó limonádéhoz két (vagy három) dolog kell:
- kezeletlen citrom- ugyanis a citrom héja nagyon sok plusz ízt ad a limonádéhoz
- és valami jópofa virág, ami feldobja az ízét, és nem mellesleg ad egy ici-picit valamelyik hiányzó antioxidánsból
- …vagy ha már nincs virág, akkor valami ízes zöld, leginkább friss menta és/vagy citromfű…
A többi már csak rajtad múlik, mármint hogy cukorral készíted-e vagy valamilyen természetes édesítővel…
Elkészítése:
Végy 3-4 marék friss virágot (orgona, akác, bodza,….). Én nem mosom le, mert a virágpor különösen finom aromájú, de mindenképpen jól le kell rázni a rovaroktól :-). Az orgonavirágot le kell csipegetni – egy jó alapszabálynak tekinthető, hogy a virágok zöld részeit nem jó a limonádéba rakni…
4-5 liter vízhez 1-2 kezeletlen (!!! fontos!!!) és jól megmosott citrom, szőröstül-bőröstül. Édesítő: cukor vagy más. Nem sok, mert nem ez a lényeg, meglátod!
Egy napnál tovább ne hagyd állni együtt, szűrd le, tedd elegáns csatos üvegekbe, hűts be jeget, vagy szódát, és kápráztasd el a családodat és vendégeidet a valódi, friss ízzel!