A tápláló és finom fűszeres étel, a harira leves

A harira levest gyakran készítem, mégpedig egy autentikus marokkói szakácskönyvből, amit még Marokkóból hoztam. Ott ezzel a levessel törik meg a hónapos böjtjüket, a Ramadant.

Én télen, nyáron szeretem készíteni, mert nagyon tartalmas, mégis könnyű, finoman fűszeres, ezért könnyen emészthető.

Hüvelyesekből készül: csicseriborsóból, lencséből, én néha egy kis zöldbabot is teszek bele (tészta helyett), sőt vöröslencsével sűrítem liszt helyett.

Egy külön bejegyzésben írtam arról, hogy szerintem helyes-e hüvelyeseket enni, és ha igen, akkor hogyan kell azokat egészségesen elkészíteni…

Az elkészítése roppant egyszerű, bár a hozzávalók listája kicsit hosszú :-). De egy jó levesnél ez elkerülhetetlen :-).

Hozzávalók (8 főre):

  • 200 g csicseriborsó (egész éjjel, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
  • 200 g barna lencse (1-2 órán át, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
  • 100 g vörös lencse (1-2 órán át, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
  • 800 g darabos, héj nélküli paradicsom vagy ha az nincs, akkor nagyon sűrű paradicsomszósz
  • 1 citrom leve
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • fél zellergumó (vagy 4-6 zellerszál)
  • olíva olaj
  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt piros paprika
  • csipetnyi chilli
  • csipetnyi sáfrány
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • ½ csokor korianderlevél (ha valaki szereti, de nyugodtan kihagyható)
  • 1 liter víz vagy zöldségalaplé
  • só, bors

Elkészítése:

A csicseriborsót egész éjjel (vagy 24 órán át) áztassuk bő, hideg vízben. Az áztatóvizet öntsük le, sőt, le is öblíthetjük. Ugyanígy tegyünk a barna és a vörös lencsével, azokat nem szükséges pár óránál tovább áztatni.

Az olíva olajon futassuk meg a reszelt gyömbért, az aprított fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott zellert és a babérleveleket. Tegyünk hozzá zöldségalaplevet vagy vizet, tegyük bele a csicseriborsót és főzzük kb. 20-30  percig, míg majdnem puha.

Adjuk hozzá a barna lencsét, a vörös lencsét, a pici vízben beáztatott sáfrányt (kihagyható), az őrölt piros paprikát, a chillit, a kétféle köményt, az őrölt koriandert, és ízesítsük sóval, borssal. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi a hozzávalókat, és főzzük 10 percig. Ha kell, pótoljuk a vizet.

Adjuk hozzá a darabos, hámozott paradicsomot a levével együtt és az 1 citrom kifacsart levét.

Lassú tűzön készre főzzük (kb. 30 perc). A végén tegyük bele az aprított petrezselyem- és korianderlevelet.

A marokkóiak tésztát is tesznek bele, sőt aszalt datolyával együtt tálalják. Úgy még nem készítettem, de finom lehet együtt.

A képen saját készítésű harissza krémmel tálaltam, az is megér egy receptet, az biztos 🙂

Hasonló bejegyzések