A tápláló és finom fűszeres étel, a harira leves
A harira levest gyakran készítem, mégpedig egy autentikus marokkói szakácskönyvből, amit még Marokkóból hoztam. Ott ezzel a levessel törik meg a hónapos böjtjüket, a Ramadant.
Én télen, nyáron szeretem készíteni, mert nagyon tartalmas, mégis könnyű, finoman fűszeres, ezért könnyen emészthető.
Hüvelyesekből készül: csicseriborsóból, lencséből, én néha egy kis zöldbabot is teszek bele (tészta helyett), sőt vöröslencsével sűrítem liszt helyett.
Egy külön bejegyzésben írtam arról, hogy szerintem helyes-e hüvelyeseket enni, és ha igen, akkor hogyan kell azokat egészségesen elkészíteni…
Az elkészítése roppant egyszerű, bár a hozzávalók listája kicsit hosszú :-). De egy jó levesnél ez elkerülhetetlen :-).
Hozzávalók (8 főre):
- 200 g csicseriborsó (egész éjjel, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
- 200 g barna lencse (1-2 órán át, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
- 100 g vörös lencse (1-2 órán át, bő vízben áztatva, lecsöpögtetve)
- 800 g darabos, héj nélküli paradicsom vagy ha az nincs, akkor nagyon sűrű paradicsomszósz
- 1 citrom leve
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb vöröshagyma
- fél zellergumó (vagy 4-6 zellerszál)
- olíva olaj
- 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 2-3 babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt piros paprika
- csipetnyi chilli
- csipetnyi sáfrány
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt koriandermag
- 1 csokor petrezselyemlevél
- ½ csokor korianderlevél (ha valaki szereti, de nyugodtan kihagyható)
- 1 liter víz vagy zöldségalaplé
- só, bors
Elkészítése:
A csicseriborsót egész éjjel (vagy 24 órán át) áztassuk bő, hideg vízben. Az áztatóvizet öntsük le, sőt, le is öblíthetjük. Ugyanígy tegyünk a barna és a vörös lencsével, azokat nem szükséges pár óránál tovább áztatni.
Az olíva olajon futassuk meg a reszelt gyömbért, az aprított fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott zellert és a babérleveleket. Tegyünk hozzá zöldségalaplevet vagy vizet, tegyük bele a csicseriborsót és főzzük kb. 20-30 percig, míg majdnem puha.
Adjuk hozzá a barna lencsét, a vörös lencsét, a pici vízben beáztatott sáfrányt (kihagyható), az őrölt piros paprikát, a chillit, a kétféle köményt, az őrölt koriandert, és ízesítsük sóval, borssal. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi a hozzávalókat, és főzzük 10 percig. Ha kell, pótoljuk a vizet.
Adjuk hozzá a darabos, hámozott paradicsomot a levével együtt és az 1 citrom kifacsart levét.
Lassú tűzön készre főzzük (kb. 30 perc). A végén tegyük bele az aprított petrezselyem- és korianderlevelet.
A marokkóiak tésztát is tesznek bele, sőt aszalt datolyával együtt tálalják. Úgy még nem készítettem, de finom lehet együtt.
A képen saját készítésű harissza krémmel tálaltam, az is megér egy receptet, az biztos 🙂