Lassan sült hideg libamell, fermentált zöldség keverékkel
Három hónapja iszom a fermentált céklalevet, és érzem, hogy jót tesz nekem (leginkább a bélflórámnak). És higítva, hidegen, fröccsként kimondottan ízletes, kívánatos, bevallom, megszerettem 🙂 Most már mindig lesz itthon ;-).
De valamiért még több erjesztett zöldségre vágytam. Van már zsenge karalábé, de nyersen nem bírok sokat ennyi belőle (K-betűvel kezdődik, az epének bizony lehet megterhelő az ilyen típusú zöldség).
Jó dolog, hogy visszatérünk az erjesztési konyhai technológiák használatához, mert azt már a kutatók is elismerik, hogy az erjesztett táplálékok a limitált képességekkel rendelkező probiotikumokhoz képest sokkal hatékonyabban (gyorsabban és egészségesebb struktúrában) képesek rendbe hozni a mikrobiom-unkat (amit lánynevén bélflórának ismerhettek…annál azért több, de az elméleti magyarázatokba most ne menjünk bele…)
Ezért aztán készítettem egy erjesztett zöldség-mixet, mert azt már bárki könnyen megemészti.
Kb. 4-5 nap alatt készül el, és az ízvilága keleties lett, mert gyömbért is tettem bele.
Így aztán jól illett a lassan sült, hideg libamellhez 🙂 !!!
Hozzávalók (szerintem bármilyen zöldségből készítheted, nekem most ezek voltak kéznél):
- 1 karalábé
- 2-3 zsenge sárgarépa
- ujjnyi gyömbér meghámozva, lereszelve
- újhagyma, ízlés szerint
- zsenge zöldbab, pár szál
- só (nem jódozott, ez nem jó az erjesztéshez!)
- bors
Elkészítés:
Mindent lereszeltem, megsóztam, borsoztam, és egyszerűen egy dunsztos üvegbe zártam, hamarosan engedett annyi saját levet, hogy ellepte a zöldséget.
Nem napos helyen, 4-5 nap alatt erjedt meg.