feketeberkenye ládában, két kézzel belemarkolva

Bizonyított a Feketeberkenyében található antocianin öregedés-lassító hatása

A teljes publikáció itt található: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b02136

Összefoglalás:
Az idősödés a legnagyobb rizikófaktor a legtöbb neurodegeneratív betegség esetében, mely a kognitív funkciók csökkenésével és jelentősen befolyásolja az idősek életminőségét. A kísérlet során alkalmazott számítási elemzések azt mutatják, hogy a fekete berkenyében található antocianin növeli az öregedés-gátló folyamatok strukturális stabilitását.

A kutatók hipotézise ennek alapján az volt, hogy a gyümölcs ezen hatóanyaga hatással van az öregedés lefolyására, azaz lassítja a folyamatot. Ennek kiderítésére napi 25 vagy 30 mg/kg antocianint, illetve D-galactose injekciót adagoltak egereknek, mellyel az öregedési folyamatokat kívánták gyorsítani. 8 hét leteltével megvizsgálták a viselkedés kognitív és nem kognitív komponenseit. A tesztek azt mutatták, hogy az antocianin blokkolta az életkorral összefüggésbe hozható kognitív hanyatlást és válaszkészséget az „öregedésgyorsított” egereknél. A diagnosztikai eljárások kimutatták, hogy a noradrenalin, dopmain és a 5-hidrixitriptamin szintje jelentősen megnőtt, míg a gyulladsos citokinek (COX2, TGF-β1, IL1) traszkripció és a DNS-károsodás szintje szignifikánsan csökkent. A DNS-károsodás jelátviteli útját az antocianin szintén szabályozta.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a gyümölcs ezen fontos hatóanyaga potenciáls lehetőséget adhat az öregedés folyamatában bekövetkező gondolkodás- és memóriazavarok kezelésében. Az antocianin beleszól a megbomlott enzimegyensúly, a krónikus sejtszintű gyulladás, és így a mérhető DNS károsodás folyamatába.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a fekete berkenye!

Hasonló bejegyzések