Hogyan táplál téged a veteményesed?
Gyakran mondjuk, hogy „minden mindennel összefügg”, de érdemes ezt a kijelentésünket néha mélyebben is átgondolni. Ebben segítek, először pár száraz, mégsem unalmas tény felsorolásával.
A lista végére remélhetőleg összeáll egy kép a működésedről, és arról, hogy kikkel, mikkel és hogyan érdemes együtt dolgoznod az egészséged érdekében. És főleg, hogyan tud ebben segíteni téged a veteményesed.
Lássuk!
• Ha táplálkozásról van szó, akkor sajnálatos tévhit, hogy csakis az ún. makrotápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) arányai határozzák meg az egészségi állapotodat. A szervezeted optimális működéséhez a jelen becslések szerint akár 20 000-nél is többféle mikrotápanyagra van szükséged. Ezek nyomelemek, vitaminok, polifenolok, különböző fitonutriensek, amelyekből egyszerre csak nagyon kevés kell.
• Bennünk – főleg a beleinkben – és a bőrünkön tízszer több mikroba él, mint ahány saját sejtünk van.
• Gondolj csak bele, ki is vagy te tulajdonképpen, ha ennyi idegenlégiós ügyködik épp most is benned, különféle védő-, szállító- és feldolgozó munkaköri leírást követve! Még szerencse, hogy a te sejtjeid nagyobbra nőttek… 😉
• Ezt a vendégsereget nevezzük mikrobiomnak. Ezekkel az aprócska lényekkel mi nagyon szoros szimbiózisban élünk, ugyanis rengeteg olyan funkciót látnak el, amire mi egyszerűen nem vagyunk képesek. A bevitt élelemből feltárnak számunkra életbevágóan fontos anyagokat, méghozzá a bennünk biológiailag hasznosuló formában.
• Ők a barátaink, a nélkülözhetetlen munkatársaink. Bánj velük ehhez méltóan!
• Én azt szoktam mondani – némi egyszerűsítéssel –, hogy „mi a mikrobáinkat etetjük, és azok meg etetnek minket”. Micsoda ritka vendégsereg ez! Nemcsak elfogyasztja, amit kap, de utána még főz is nekünk!
• Igazából fel sem tudjuk listázni, hogy hány fajta van ezekből az apró kis segítőkből, hiszen csak pár éve kezdtünk velük – hála Istennek és végre! – tudományos alapossággal foglalkozni. Az ember már régóta sokat sejt a táplálkozás fontosságáról: Hippokratész kb. Kr. e. 400-ban fogalmazta meg azt az örök érvényű okosságot, hogy „Gyógyszered legyen az ételed, ételed legyen a gyógyszered.” Kár, hogy elfelejtettük.
• Az biztos, hogy sok ezerre tehető a fajtasokszínűségük. És a „gusztusuk” is legalább ezerféle, azaz amit enni és feldolgozni szeretnek. Kedvelik a különféle zöldség- és gyümölcsfajtákat, a rostanyagokat, a bonyolult szénhidrátokat – mindezt a lehető legtermészetesebb formában. Ugyanis, ha már megkapták, szeretik használni a „tehetségüket”.
• Vehetnénk róluk példát, és az almalé helyett mi is rághatnánk egész almát, mindenestül. Vagy a zöldségeket nyersen vagy párolva, de egyben. És akkor lenne miből a mi kis munkatársainknak is legyártani az elegendő vajsavat, ami egészségesen hizlalná a vastagbél hámsejtjeit, és ezzel megvédene a sokféle, napjainkban rohamosan terjedő bélbetegségtől. És ez csak egyetlen példa arra, hogyan is működik ez a szimbiózis a kis barátaink és közöttünk.
• Én terítek, ők esznek. Aztán dolgoznak.
• Viszont ma a világ élelmezésének több mint 75%-a mindössze 12 növény- és 5 állatfajtól származik, és a paletta egyre csak szűkül.
• Száz évvel ezelőtt egy átlagos magyar család több mint 300 féle növényt fogyasztott: gabonák, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszernövények, gombák, vadon élő növények. Ma ez a szám nem éri el az 50-et. (Készíts te is listát!)
• Emellett az ipari mezőgazdaság által megtermesztett termények tápanyag-sokszínűsége és -mennyisége is radikálisan csökken, gyakran már nem éri el a 30-40 évvel ezelőtti tized-, esetleg huszadrészét sem. Huszonöt ipari sárgarépát kell ma megenned ahhoz, hogy ugyanannyi karotinhoz juss, mint 40 éve egyetlenből…
• Ennek oka az élettelen talaj, amelyben az ipari mezőgazdaság műtrágyákkal és vegyszerekkel termeszteni igyekszik.
• Ugyanis a növények sem „direktben esznek”: az ő mikrobiomjuk az élő talaj, amelyben milliárdnyi apróság szorgoskodik és „főz a növényeknek”.
• A jól tartott növény minket is táplál, hiszen benne van mindaz, amit a mi mikrobiomunk hasznosítani fog.
És a kör ezzel bezárul.
Talán már fel sem teszed a kérdést, hogy mi köze van mindennek a te jelenlegi vagy remélhetőleg már lázasan tervezett veteményesedhez?
Bizony, az, hogy amit te a kertecskédben a helyes technológiával megtermelsz, nagy valószínűséggel hozzájárul az egészségi állapotod megőrzéséhez vagy rendbehozásához. Hiszen sokfélét és jófélét igyekszel majd termeszteni.
A fentieken túl még sok mást is kapsz, csak néhány példa:
• Megtanulod, hogy mi a szezonalitás: mit mikor érdemes vetni, ültetni és enni is.
• A frissen és megfelelő érettségi fázisban leszedett termés mindig a legtöbb hasznosuló tápanyagot tartalmazza.
• Megtanulod értékelni azok munkáját, akik a táplálékod többi részét állítják elő, hiszen mi nem törekszünk önellátásra. Szerényen, de okosan csak elérhető célokat tűzünk ki.