Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom

Prunus fruticosa x cerasus ’Carmin Jewel’

Ékszermeggy

Az ékszermeggy egy Kanadában nemesített meggyfajta, amelyet a termesztett meggy és a csepleszmeggy kereszteződéséből állították elő, sötétvörös, majdnem fekete színű. A sötétvörös színezete a magas antocián tartalomra utal. A gyümölcsök Brix (szárazanyag, vagy cukortartalom) értéke 16-22°-os lehet, de ez nagyban függ a betakarítás idejétől, tehát az ipari termesztés nem tudja kihozni a gyümölcsből a legjobbat, míg a kézi betakarítás szó szerint „szemekre lebontva” teszi lehetővé, hogy csakis a magas beltartalmú termés kerüljön bele a végtermékbe.

A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A benne lévő nagy mennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Savösszetételét tekintve a fekete ribiszke után az egyik legsavasabb gyümölcsünk, amit almasav-, borostyánkősav- és citromsavtartalmának köszönhet. A gyümölcsfogyasztás anyagcsere-élénkítő és frissítő hatása viszont nemcsak a szerves savaknak köszönhető, hanem a jelentős ásványianyag- és vitamintartalomnak is, ugyanis ezeket a természetes vegyületeket az emberi szervezet teljes mértékben hasznosítja.

...

A meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin, az ellagsav, számos flavonoid (antocianinok, fenolsavak). A melatonin nemcsak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza.

 „Kísérleti” növényként került be az ültetvényünkbe, ugyanis a kanadai Saskatchewan Egyetemen komoly kutatások folynak az ékszermeggy (és más, az ültetvényünkben is szerepet kapó gyümölcsfajták) beltartalmi jellemzőinek feltárása érdekében, komoly potenciált jósolva nekik a jövő táplálkozásában.