Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom

Lonicera caerula

Kék mézbogyó

Kék, mézédes gyümölcse tisztítás nélkül fogyasztható, rendkívül jó ízű, kellemes állagú. A kék mézbogyó Oroszországban, Szibériában őshonos. A Távol-Keleten mindenfelé termesztik, különösen népszerű Japánban, ahol hasukappunak hívják. Gyakori az „örök fiatalság gyümölcse” elnevezés, különösen keleten, kiemelkedő beltartalmi adottságainak és a népi gyógyászatban tapasztaltak miatt.

Leginkább a kardio-vaszkuláris, emésztési problémák, máj- és epebetegségek gyógyításában hasznosítják. A tibeti gyógyászatban a cserjék kérgét is használják, fejfájás, és egyéb nehezen múló (pl. reumatikus, artrózisos) fájdalmak csillapítására.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mézbogyó gyümölcsének rendkívül magas a C-vitamin tartalma, illetve mind fenolos vegyületekben mind antocián tartalomban bővelkedik. 

Egy 2005-ös tanulmány során kimutatták, hogy a kék mézbogyó a legmagasabb fenolos vegyületeket tartalmazza az áfonyához, a szederhez, a fekete eperfa terméséhez képest, illetve antioxidáns tartalmában is a legmagasabb értéket mutatott. 

...

A tanulmányban a kék mézbogyó gyümölcsében a fekete eperfa terméséhez képest közel kétszer több, a kék áfonyához és fekete szederhez majdnem másfélszer több fenolos vegyületet találtak. 

A mézbogyó összes fenolos vegyület szempontjából 1014 mg/100g tartalmaz, az antocián tartalma pedig különlegesen magas: 949mg/100g. 

Ezek az antocián- flavonoidokban gazdag gyümölcsöknek a fentiek mellett gyulladásgátló hatásuk ismert, hozzájárulnak a szemek egészségéhez, a szív és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez. 

Egy Új-Skóciában lévő egyetem kutatói bejelentették, hogy elkezdik a mézbogyó rákellenes hatásának kutatását.

Érése megelőzi az összes többi bogyóst, már május végén, június elején lehet szedni finom, különleges alakú bogyóit. A mézbogyó elnevezés onnan ered, hogy virágját nagyon kedvelik a méhek! 

Magas A- és C-vitamin tartalom jellemzi, ezen kívül kiemelkedő az élettanilag fontos makro- és mikroelem-tartalma: Vas, Cink, Magnézium, Mangán, Kálium és Kalcium formájában.