Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

close

Cornus mas

Húsos som

A húsos som a Kárpát- medencében őshonos növény, vad erdei gyümölcsfaj, amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában, bár mostanában meglepően alul becsüljük ezt a növényt. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat (fruktózt és glükózt), valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz. A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett, és akkor tartalmazza a legtöbb hasznos alkotóelemet.

A húsos som kiváló erősítő szer, amely a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhető. A gyümölcs kiemelkedő réz, kálium, kalcium, mangán és cink tartalommal rendelkezik, ebből a kalciumtartalma kimondottan magasnak mondható. 

A húsos som hozzájárul különböző betegségekből való kilábaláshoz, illetve az az utáni felépüléshez. Kutatásokkal bizonyították, hogy a som rendszeres fogyasztása májvédő hatásával segít a máj működésének fokozásában.

A tannin tartalma következtében összehúzó hatása van, ezért gyümölcsét a népgyógyászat hasmenés, illetve régebben vérhas kezelésére használta. 

...

A kínai orvoslás szerint a húsos somnak vízhajtó hatása is van, amely elősegíti a vizelet termelését, ezáltal segítik a vesék normális működését. Ugyanakkor a som fogyasztása előnyös a magas vérnyomásban szenvedőknek, hiszen segít a magas vérnyomás csökkentésében. 

Magas C-vitamin tartalma (200mg/100g) erős vírusellenes, antibakteriális és gyulladás csökkentő hatást fejt ki, így immunerősítőként bátran fogyasztható. 

Ne feledkezzünk el magas antioxidáns tartalmáról, ami segít szervezetünknek védekezni a szabad gyökök ellen, ezáltal megóv a krónikus betegségek kialakulásában.