Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom

Ribes Rubrum

Piros ribizli

A piros ribizli Magyarországon nagyjából a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé. 

A piros ribizli savanykás ízét a benne található citrom-, alma-, valamint oxálsavnak köszönheti, ugyanakkor kevés cukortartalommal is rendelkezik. Magas rosttartalma nagyrészt oldhatatlan pektinből áll, amelyek segítenek kiegyensúlyozottá tenni az emésztési folyamatokat, kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett segíti az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürülését. Zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak. Az említett pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért a piros ribizli az almához hasonlóan egészséges.

A piros ribizli C-vitamin tartalma közel ötször kevesebb, mint a fekete ribizlié, azonban még így is háromszor magasabb, mint a kékáfonyában lévő C-vitamin tartalom. 

Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin tartalma is említésre méltó. Fontos ásványi anyagai a kalcium, foszfor, magnézium, vas és kiemelkedően magas a káliumtartalma, ami háromszor magasabb a kékáfonya káliumtartalmánál. A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. 

...

Kiváló bőrápoló szer, különösen az érzékeny bőrűek számára. A magjában található zsiradék az emberi bőrben találhatóéhoz hasonló, így bőrünk kiválóan be tudja építeni ezt a növényi zsiradékot. Nyugtató, ápoló és viszketéscsillapító hatása is van.

Kutatások kimutatták, hogy daganatmegelőző hatását a benne fellelhető béta-karotinoknak és a flavonoidoknak köszönheti. Jótékony hatásait túlsúly, gyomorbántalom, emésztési rendellenesség, sárgaság, székletürítési gond, magas vérnyomás, veseprobléma, megfázás és influenza esetén is kifejti.