Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom

Rubus occidentalis

Fekete málna

A fekete málna az egyik növénykülönlegességünk, és nem tudunk arról, hogy Magyarországon rajtunk kívül termesztené valaki. Annyira pozitívnak találtuk mind beltartalmi értékei, mind a különleges ízvilága miatt, hogy egy nagyobb területet ültettünk be fekete málnával, ami pár éven belül termőre fordulhat, így a jövőben nagyobb mennyiségben használhatjuk majd a termékünkben.

A fekete málnát az észak-amerikai őslakosok fogyasztották, mivel rájöttek, hogy szellemi frissességüket így tovább fenn tudják tartani. Egyedi illat-, aroma- és ízvilág jellemzi.

A fekete málna gazdag flavonoidokban, és elképesztően magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Fekete színét a rendkívül magas antocián tartalomnak köszönheti.

A fekete málna tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost-, illetve pektintartalma nagyobb, C- vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. Ez a gyümölcs képes megkötni a vasat, így vérszegénység esetén hatásos a fogyasztása. Az antioxidánsok nagyon jó szolgálatot tesznek egészségünk megőrzése érdekében. Meggátolják, hogy szervezetünkben kialakuljanak gyulladások, illetve különféle funkciózavarok és degeneratív betegségek.

...

A fekete málna fogyasztása segít a vércukorszint optimális beállításában, illetve rendszeres fogyasztásával a húgyutak is egészségessé válnak. Segít a vérnyomás beállításában, és még az ízületekre is rendkívül kedvező hatással van.

Fitoösztrogént tartalmaz, ezáltal hozzájárul a gyönyörű gömbölyded női idomok kialakításához a szöveti vízvisszatartó hatásánál fogva, ezért hatékonyan simítja ki belülről a bőrt.

Amerikában kutatások igazolták, hogy a fekete málna rákmegelőző hatása sokkal nagyobb, mint az áfonyáé, amely gyümölcs pedig köztudottan szintén rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaz. 

Ásványi anyagtartalma is megelőzi az áfonyáét: kalciumból, magnéziumból közel négyszer, káliumból kétszer többet tartalmaz a fekete málna. 

Különleges az E-vitamin, a Zeaxantin, a Pantoténsav (B5-vitamin), a K-vitamin és a Piridoxin (B6-vitamin) tartalma. 

A zeaxantin a luteinnel együtt a retinában található ún. sárgafolt alapvető alkotója, elengedhetetlenül fontos a látáshoz. Zeaxantin vagy lutein-hiány esetén a két anyag csak egy túlságosan vékony réteget képes képezni a szemben, a sárgafolt (makula) nem tölti be szerepét, károsodik a retina. Ez homályos látást eredményez, komolyabb esetben pedig súlyos látáskárosodáshoz vezethet.

Pantoténsavra (B5-vitamin) szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat, segít a zsír lebontásában. Vannak olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsav-hiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin hiány.