Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

close

Ribes Nigrum

Fekete ribizli

Az egyik legfontosabb növényünk, ugyanis az elmúlt időszakban nagyon megnőtt az érdeklődés a fekete ribizli iránt, leginkább gazdag vitamin-, ásványi só- és színanyag tartalma miatt. Gyümölcsének a vitaminforrása azért is nagy jelentőségű, mert az a feldolgozás után is nagyrészt megmarad.

A ribizli nagy biológiai értékű gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely az ásványi sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira. Az első helyen a C-vitamin áll, amely meghaladja a csipkebogyóban lévő C-vitamin mennyiséget. Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükséglete fekete ribizliből 3 dkg, ez kb. 50–60 feketeribiszke bogyó elfogyasztása fedezi. Ehhez képest a kékáfonya C-vitamin tartalma igen csekély, egy nap 4 kg-ot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy a napi szükséges C-vitamin tartalmat szervezetünkbe juttassuk.

Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumor ellenes színanyagokban. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav, stb.) több mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. 

A ribizli ásványi anyagokban is gazdag, magas a kalcium, kálium, foszfor és magnézium tartalma. A kalcium tartalma közel nyolcszorosa a kékáfonyában fellehető kalcium tartalomnak. Kálium tartalmát tekintve négyszer nagyobb mennyiségben van jelen a ribiszkében, mint a kékáfonyában.

...

Több állat-és humánkísérletet folytattak a gyógyhatások bebizonyítása érdekében, ilyen volt pl. a ribizli gyümölcsének kivonata érfal-lazító hatása. Állatkísérletekben az érelmeszesedés csökkentő hatását bizonyították be. A humán kísérletek során bebizonyították, hogy a terméskivonat csökkenti az influenza vírusok szaporodását és a fertőzött sejtekből való kiszabadulását. Kimutatták, hogy a ribizlikivonat a herpesz fertőzés korai szakaszában csökkenti a vírusok szaporodását. A ribizli alkoholos kivonata pedig az emésztőrendszeri tumor sejtek szaporodását gátolja, ugyanakkor megállapították, hogy nemcsak a fekete ribizli termésének polifenoljai, hanem összetett szénhidrátjai is ilyen hatással bírnak.

A fekete ribizli magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, ami egy telítetlen zsírsav. Ennek hiánya a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló képességének csökkenéséhez vezet, tehát a neurodermatitisz (bőrgyulladás) kezelésében nagy jelentőséggel bír, ha a magját is fogyasztjuk. A gamma-linolénsav visszatartja a zsírsejtek növekedését, és elősegíti azok felbomlását, ez fogyáshoz vezet. Ez a nutritív anyag a szervezet egészségét tartja fenn, jótékony hatással van a nők menstruációs ciklusának felbomlása esetén, harmóniában tartja a hormonháztartást, kozmetikai és bőrfiatalító, regeneráló hatása kiváló, segít megszabadulni a felesleges súlytól.

Ez az oka annak, hogy mi a fekete ribizli magjait sem vesszük ki a végtermékből.