Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom
Medvehagymás salsa verde - immunerősítő bomba halhoz, húsokhoz, hamburgerhez, szendvicsre...

Medvehagymás salsa verde - immunerősítő bomba halhoz, húsokhoz, hamburgerhez, szendvicsre...

  admin

 (270)    (3)    0

  RECEPTEK

A „salsa verde” a szintén olasz „pesto” kisöccse, táplálkozás szempontjából még jobb is, mert a pesto, ha nem frissen készítjük, általában hőkezelt, és így a C-vitamin tartalmát elveszíti.

A zöld fűszerből készült öntet több nép konyhájában is létezik, sőt a németeknél talán még elterjedtebb, mint az olaszoknál, vagy franciáknál. Egy mítosz szerint Goethe kedvenc étele volt a Grüne Sosse…mégis az olaszok marketingje bizonyult (nem először) hatékonyabbnak… Hiába, a 20.század elején Amerikába kivándorolt olaszok és a pizzájuk megtette a magáét :-)

 Ahány ház, annyi salsa verde. Sőt szezononként is változik az összetétel.

A lényeg: szedj össze pár friss zöldet, aprítsd fel, és ízesítsd. Ennyi!

Rengeteg hasznos rostot vihetsz így be, ami jó hatással lesz a jó mikróbákra a szervezetedben (mikrobiom). Ne feledd: a mikrobiom 80%-ban befolyásolja az immunrendszered állapotát!

Én most medvehagymásat készítettem, mert annak van éppen szezonja, no meg illik is a sült halhoz. Légy te is kreatív, készítsd folyamatosan az év során, mindig az aktuális zöldekből!

A medvehagymát talán már senkinek sem kell bemutatni, az elmúlt évek során rengeteg recept és fesztivál épült köré, és ez nagyon-nagyon jó! Bár hasonlóan észrevennénk végre a többi kis szerény növénykénket is!

A medvehagyma fokozza az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő, vérzsír és koleszterincsökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Utóbbi miatt együk minél többet nyersen!

A recept:

Hozzávalók:

  • zöldek vegyesen, ami van, de legalább három: medvehagyma, petrezselyem, zsenge zellerszál vagy levél, snidling, kevés sóskalevél, turbolya, borágó, bazsalikom, ...
  • ízesítésnek: olívaolaj, só, bors, apróra vágott savanyú uborka és kapribogyó, esetleg kis mustár vagy pár csepp citromlé

 Elkészítése:

A zöld leveleket alaposan mosd meg, és aprítógépben vágd össze. Önts hozzá olíva olajat, mennyiséget nem tudok mondani, hiszen a zöldek mennyiségétől és az ízlésedtől is függ, mennyit vesz fel… Ha teszel bele kapribogyót, savanyított uborkát és mustárt, akkor a sózást csak ezek hozzáadása után végezd el, nehogy túl sós legyen!

Kísérletezz, készítsd el a saját verziódat. Küldd el kommentben :-) !

Ha érdekelnek a jó halsütés trükkjei és tippjei, írj kommentben!

Ha érdekel a kacsazsírban sült rozmaringos krumpli receptje (és trükkjei :-)), írj kommentben!

 (270)    (3)    0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönöm!
Szólj hozzá!
A hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj, vagy szólj hozzá facebookkal

Hozzászólás Facebook-al