Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

close
Kövér porcsin magyar módra – a gyógynövény, amit mi sajnos csak gyomnövényként ismerünk…

Kövér porcsin magyar módra – a gyógynövény, amit mi sajnos csak gyomnövényként ismerünk…

  admin

 (217)    (2)    0

  RECEPTEK

Gondoltam, hogy ha már van porcsin francia módra, akkor legyen magyar módra is…wink

De először hadd írjak egy kicsit a kövér porcsinról (latin neve Portulaca oleracea): szinte kiirthatatlan a kertekből, nagyon ellenálló növényke, ami nálam máris egy komoly pozitívum!

Kínában, Indiában, Indonéziában termesztik…!

Ha felsoroljuk a gyógyhatásait, akkor ez nem is olyan meglepő, ugyanis:

Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növényünk (a növény 15%-a esszenciális zsírsav), de van benne C-vitamin, E-vitamin, glutation (ez egy olyan anti-oxidáns vegyület, ami lebontja a hidrogén-peroxidot a szervezetben, ezáltal véd az őszülés ellen smile, nélküle nem képződik színanyag a hajban!), oxálsav, alkaloidák, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok,… Egy-két vegyületről már írtam előző receptjeimben, és majd biztosan lassan sorra kerül mindegyikük…

A fentiek miatt a kövér porcsin az alábbi (és még sok más) gyógyhatással rendelkezik: szív és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, cukorszintre gyakorolt pozitív hatás, reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként), bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek, húgyúti betegségek, gyulladások, ...

Tehát szedjük és együk a kövér porcsint, amilyen gyakran csak tudjuk!!! Már készítettem belőle tzatziki-t, amiben nyersen használtam, de ma egy magyaros alapon készítettem el, mert erre az ízre volt éppen gusztusom tongue-out

Hozzávalók:

  • nagy csokor porcsin (jó sokat érdemes belerakni, mert összeesik) – én nem használtam a vastag szárait, csak a vékonyabbakat vágtam bele
  • sárga húsú paprika
  • zöld húsú paprika
  • paradicsom
  • vöröshagyma
  • zsiradék – nálam ez most pecsenye kacsa zsír volt (maradék)
  • só, bors
  • egy kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

Úgy készítettem el, mint egy lecsót, a porcsint a paprika hozzáadása után, a paradicsom előtt tettem bele. Mivel a porcsin a talajon fekszik, ezért alaposan le kell öblíteni!

A porcsin citrusos íze kívánta a finom petrezselyemzöldet smile, amivel frissebb is lett a magyaros-porcsinos-lecsó laughing.

 (217)    (2)    0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönöm!
Szólj hozzá!
A hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj, vagy szólj hozzá facebookkal

Hozzászólás Facebook-al