Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom
Fermentált (erjesztett) céklalé - a természetes pre- és probiotikum

Fermentált (erjesztett) céklalé - a természetes pre- és probiotikum

  admin

 (2197)    (19)    0

  TUDOMÁNYOS- ISMERETTERJESZTŐ CIKKEKRECEPTEK  

Hiába van sok milliárdnyi a „bifidus essensis”-ből az üzletben kapható joghurtokban ;-), és van ráírva, hogy „élőflóra”…. Kipróbáltam, halottabb nem is lehetne, ugyanis még joghurtot se lehet vele oltani... Pedig tudok joghurtot készíteni, még papírom is van róla :-).

Ha bél-, emésztési-, netán bőrproblémáid vannak, vagy antibiotikumot kellett szedned a télen, akkor próbáld ki ezt, és ne próbálkozz a sokféle gyógyszertári (ipari) probiotikummal. Szerintem.

Ugyanis a tejsavas erjesztéssel készült ételek, italok olyan mikróbákat visznek be a szervezetedbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséged szempontjából. Sokat írnak mostanában a mikrobiomról, aminek én nagyon-nagyon örülök, mert végre beismerjük azt, hogy a táplálkozás az egyik (ha nem a legfontosabb) meghatározója az emberi szervezet állapotának.

Előre mondom, hogy ez NEM finom ☹  (majd írok más fermentált recepteket is később, azok ízletesek lesznek).

De a cékla önmagában is szuper alapanyag (már tudod: antocián ;-)) és ilyenkor, tél végén (bár már forró nyár lett így hirtelen...), különösen érdemes egy hónapot rászánni a fogyasztására.

Szerintem mindenkinek kellene évente legalább egy ilyen kúra, mert májregeneráló, vértisztító, tele van ásványi anyagokkal, B2/B3/B5 vitaminokkal, és ami nagyon fontos: az erjesztés által sok segítő enzim és jópofa baktérium keletkezik benne…

Naponta 1 decit kell csak meginni, első napokban furcsa lesz kicsit, de megszokható :-).

A recept:

Hozzávalók:

  • 2-3 liter víz, az üvegtől függően
  • 30-40 dkg NEM hámozott, de jól megmosott cékla
  • nem jódozott só, úgy számolj, hogy kb. 1,5%-os sóoldat szükséges, tehát literenként kb. 15 grammot adj hozzá
  • ízesítésként
    • kezeletlen héjú citrom (ezt fontosnak tartom, lehet kapni, pl. az Aldi-ban)
    • gyömbér
    • fahéjrúd
    • szegfűszeg

Elkészítés menete:

A céklát 2-3 centiméteres darabokra kell vágni, gyömbért és citromot felszeletelni. A vizet érdemes felforralni, a sót feloldani benne és csak kihűlve ráönteni az üvegbe rakott céklára, fűszerekre. Sötét helyen, kb. 5 nap alatt erjed meg, de később is változni fog, mert ez élő anyag :-). Ha közben hab keletkezne az üveg tetején, egyszerűen szedd le, dobd ki.

 (2197)    (19)    0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönöm!
Szólj hozzá!
A hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj, vagy szólj hozzá facebookkal

Hozzászólás Facebook-al