Ez a honlap sütiket (cookie) használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést.
A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatkezelési tájékoztató.

Elfogadom
Cukkinis-diós piskóta, gluténmentesen

Cukkinis-diós piskóta, gluténmentesen

  admin

 (731)    (7)    0

  RECEPTEK

A cukkini nagyon sokrétűen felhasználható zöldség, volt már cukkini leves és cukkiniből készült finom nyers saláta recept, most jöjjön egy finom és egyszerű sütemény!

Ez a piskótaszerű süti nem tartalmaz lisztet, tehát azok is ehetik, akik érzékenynek tűnnek a gluténre (bár én nagyon hiszek benne, hogy a nagy többségnek valami más problémából adódik az átmeneti gluténérzékenysége….).

A cukrot le lehet cserélni valami más édesítőre, én jelenleg nem tudok hozzáférhetőbb és elfogadhatóbb megoldást, mint a stevia-eritrit 1:4 keveréke. És bevallom, hogy nagyon várom már azt a „felfedezést” ;-), amikor a mézet (is) rehabilitálják….. normális mennyiségben fogyasztva, még a szénhidrát anyagcsere betegeknek is ...

A recept viszont tartalmaz tejet és tojást, tehát messze nem minden-mentes (ami nálam pozitívum…).

A dió egyébként kitűnő megoldás a liszt helyett, de mint mindent, a diót se együk nyakló nélkül. Magas ásványi anyag tartalma (mangán, réz, cink, kalcium, kálium, magnézium és szelén) miatt érdemes fogyasztani.

Ez a recept muffinsütésre is alkalmas, de a dió miatt ne várjunk tőle habkönnyű állagot. Viszont a cukkinitől nagyon sokáig puha marad, és a hűtőben napokig eltartható. Sok mindennel lehet díszíteni, arra azért ügyeljünk, hogy a díszítés ne legyen tömény cukor…

Hozzávalók:

  • 250 g cukkini (zsenge, héjastól)
  • 100 g barna cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
  • 2 tojás
  • 200 g darált dió
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 50 g vaj
  • 50 ml tej
  • 1 kanál jó minőségű kakaó

Elkészítése:

A cukkinit megmossuk és lereszeljük. Érdemes kicsit kinyomkodni, hogy a tészta ne legyen túl nedves.

A cukrot a tojásokkal jó habosra verjük (elég kézzel). Hozzáadjuk a diót, amiben elkevertük a sütőport és a kakaót. Ezután jöhet a kinyomkodott cukkini. A vajat a tejben felolvasztjuk, langyosan beleöntjük a cukkinis, diós keverékbe.

Kizsírozott tepsibe vagy papírból készült muffin formákba töltjük, és addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje. Ez kb. 20 perc, a muffinnál lehet ennél kevesebb, különösen, ha picik a muffinformák.

Én a kedvenc krémemmel öntöttem le, ami mascarpone és görög joghurt keveréke, picit édesítve.

Nálam a bogyósok ilyenkor nem hiányozhatnak, amúgy is illik hozzá a kissé fanyar íz.

 (731)    (7)    0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönöm!
Szólj hozzá!
A hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj, vagy szólj hozzá facebookkal

Hozzászólás Facebook-al